2024 július 24

Forint – megindult az erősödés, 300-as euró jön?

Erősödéssel végződő hetet tudhat maga mögött a forint, és ez már egyhuzamban a harmadik ilyen hét. Ennek ellenére még mindig bőven 390 felett áll az EUR/HUF keresztárfolyam. A 300-as euró nagyon messze így is, de legalább a 400 körüli szintektől sikerült érdemben eltávolodni. A hazai tényezők mellett a nemzetközi piacokra hatást gyakorló adatok, események is fontosak lehetnek.

Forint – erőt mutatott

A legfrissebb árfolyamadatok szerint nagyjából 392,5 körül fejezte be a pénteki napot a forint az euróval szemben. Ezzel nagyjából az 1 hónappal ezelőtti szintekig süllyedt az euróárfolyam, egymás után harmadik héten tud erősödést elkönyvelni a forint. Ebben több tényezőnek is szerepe lehetett, melyek közül a Portfolio.hu elemzése kiemelte a dollár gyengülését.

A Portfolio.hu szerint ugyanis a pozitív kommentárok és gazdasági adatok hatására ismét erősödött a piaci várakozásokban annak a valószínűsége, hogy már szeptemberben kamatot csökkenthet a Fed. Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő intézmény csökkentheti tehát a dollár mögött álló kamatszintet. Ez pedig a dollár gyengülését hozhatja magával, ami a feltörekvő piaci devizáknak – mint amilyen a forint is – kedvezhet. Ráadásul önmagában már az pozitív lehet, hogy nő a forint kamatelőnye a dollárral szemben, ha utóbbi kamatszintje csökken.

Jön az MNB döntése

Még a Fed kamatpolitikájánál is fontosabb lehet, hogy mit kezd az irányadó rátával a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Júniusban 7 %-ra csökkentették az alapkamatot, a 25 bázispontos vágás konszenzusos döntés eredménye volt. Virág Barnabás alelnök ugyanakkor jelezte, hogy a második félévben akár majd szünet is lehet a kamatvágásokban. A pénzpiaci folyamatokat is figyelő jegybank kedden dönt legközelebb az alapkamatról. Kérdés, hogy az adatvezérelt döntéshozatal ezúttal mihez vezet, és a forint árfolyamára milyen hatást gyakorol majd a döntés és az azt követő tájékoztató.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!