2024 június 16

Bitcoin rally – megszólalt a szakértő

Richard Teng, a kriptoiparág egyik legbefolyásosabb szereplője, a Binance kriptotőzsde vezetője is megszólalt annak kapcsán, hogy a Bitcoin ára február végén ismét rekord közelbe került. Meddig tarthat még a Bitcoin-rali? A neves szakértő erre is kitér elemzésében.

Az utóbbi hetekben a BTC árfolyama folyamatosan 60 ezer dollár fölött alakult. Sőt egyes napokon már a 65 ezer dolláros szintet közelítette. Februárban, egyetlen hónapon belül tehát több mint 40%-ot erősödött a Bitcoin. Egyes piaci elemzők szerint sokan azért vásárolják a kriptovalutát, nehogy kimaradjanak a további emelkedési hullámból. Ami a hamarosan, 2024 áprilisában esedékes felezés után akár be is következhet. Tekintettel a felfokozott várakozásokra, Richard Teng, a Binance kriptotőzsde elnök-vezérigazgatója is megosztotta gondolatait arról, milyen tényezők állnak a hatalmas tőzsdei rali hátterében. Mi várható a felezés után szerinte.  A világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjének vezetőjeként, a pénzügyek és a pénzügyi szabályozások területén szerzett több mint három évtizedes tapasztalattal a háta mögött, Richard Teng véleményének súlya van a kriptoiparágban.

Az alábbiakban Richard Teng, a Binance vezérigazgatójának elemzését közöljük.

A felezés hatása a kínálatra és az árak alakulására

A Bitcoin négyévente bekövetkező felezése fontos esemény. Megfelezi az új blokkok bányászása után járó jutalmat, következésképp jelentősen csökkenti az új Bitcoinok kínálatát. Tekintve, hogy a Bitcoin egy olyan digitális pénzügyi eszköz, amelynek 21 millió egységben előre maximalizálták a mennyiségét, a felezés pedig 50%-kal csökkenti az új Bitcoinok előállítási ütemét. Az ár – a kereslet-kínálat törvénye szerint – természetes módon emelkedésnek indul. A felezés lényegében Bitcoin hiányhoz vezet, és csak még inkább ráerősít a Bitcoin „digitális arany” szerepére.

Már a korábbi felezések alkalmával is jelentős árváltozásoknak lehettünk a tanúi. Ennek az az oka, hogy sok befektető arra számít, hogy a felezést követően emelkedni fog az árfolyam. Ennek ellenére, az, hogy a jelenlegi árfolyamboom folytatódik-e, sok egyéb, a felezés körüli időszakban érvényesülő tényezőtől is függ. Mint amilyen az általános piaci hangulat vagy a kriptovaluták elfogadottsága. Példának okáért, az, hogy a közelmúltban az Egyesült Államokban jóváhagyták a Bitcoin ETF-ek elindítását, csak még tovább fokozta a keresletet és még feljebb tolta a Bitcoin árát. Az új ETF-ek már eddigi is 6,7 milliárd dollárnyi keresletet generáltak a Bitcoin iránt. Érdekes lesz megfigyelni, miként alakul majd a kereslet a felezés időpontjához még közelebb kerülve.

A felezések a múltban is befolyásolták az árat

A múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy a Bitcoin ára mindig jelentősen megemelkedik a felezést követő hat hónapban, vagyis a piac általában így reagál az új Bitcoin-ok csökkenő állományára. A növekvő kereslet az esetek többségében a kriptovaluta értékének emelkedésével jár együtt. A múltbeli események nem feltétlenül irányadóak a jövőre nézve, ám azokból mégis kiolvasható egy lehetséges trend a Bitcoin árfolyamára vonatkozóan.

A 2012. november 28-án történt első felezés alkalmával a felezés napján a Bitcoin árfolyama körülbelül 12 dollárnál állt. Hat hónappal később, 2013. május 28. körül az ár jelentős emelkedést követően 130 dollár körül állapodott meg.

A 2016. július 9-én történt második felezés alkalmával a felezés napján a Bitcoin árfolyama 660 dollár körül alakult. 2017. január 9-én a Bitcoint már mintegy 900 dollárért jegyezték, ami ugyancsak jelentős emelkedésnek számít hat hónapon belül.

A 2020. május 11-én történt harmadik felezéskor a Bitcoin ára körülbelül 8 600 dollár volt a felezés napján, hat hónappal később, 2020. november 11-én már 15 700 dollárt kértek érte.

Fontos megjegyezni, hogy a Bitcoin az egyes felezések közötti négyéves periódusok mindegyikében megdöntötte az árrekordját. A 2020-2024-es időszakban ez a rekord 2021 őszén született meg, amikor a Bitcoin árfolyama 68 000 dollár fölé kúszott. 

A felezés hatása a bányászásra és a piaci folyamatokra

Az, hogy az egy tokenre eső költségek megduplázódnak, egyes bányászokat arra indíthat, hogy hagyják el a piacot. Ez a megállapítás különösen azokra érvényes, akik kevésbé hatékonyan, vagy viszonylag magas költségekkel dolgoznak. A bányászok számának csökkenése valószínűleg a hálózat feldolgozási kapacitására is hatással lesz, legalábbis egy ideig. Másfelől, a nagyobb bányászok valószínűleg ki fogják használni az alkalmat arra, hogy felvásárolják kisebb versenytársaikat, illetve minden bizonnyal lesznek összeolvadások a kriptotérben annak érdekében, hogy a bányászok optimalizálni tudják a működésüket. Ennek következtében, vélhetően csökkeni fog a bányászok száma, miközben maga a bányász tevékenység a mostanihoz hasonló intenzitású marad.

Bitcoin rally - megszólalt a szakértő

A múlt ugyanakkor a Bitcoin ellenállóképességét is bizonyította az említett kihívásokkal szemben. A bányászati technológiák és stratégiák folyamatosan fejlődnek, az iparág képes alkalmazkodni a változó körülményekhez, ami vélhetően mérsékli majd a kevesebb bányász piaci részvételéből adódó nehézségeket. Egyes bányászok úgy is dönthetnek, hogy az altcoinok valamelyikét kezdik el bányászni, vagy a kriptotéren belül más bevételi forrás után néznek. Ezek a folyamatok összeségében hozzájárulhatnak a bányász ökoszisztéma egyensúlyának fennmaradásához.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!