2024 július 14

Bitcoin – Érkezik az újabb csúcs?

A CCData kedden közzétett kutatási jelentése szerint a Bitcoin még nem érte el a jelenlegi felértékelődési ciklusának csúcsát, és valószínűleg idén túllépi történelmi csúcsát.

A Bitcoin márciusban érte el a 73 700 dollár feletti történelmi csúcsot, de azóta nagyjából 59 000 és 72 000 dollár közötti sávban kereskedik.

Bitcoin Márciusi menetelése

A márciusi rekordmagasságig vezető utat nagyrészt a spot bitcoin tőzsdén kereskedett alapok, vagyis ETF-ek januári jóváhagyása és elindítása okozta az Egyesült Államokban. Ezek eddig mintegy 14,41 milliárd dollárnyi nettó beáramlást vonzottak a CCData szerint.

Az ETF-ek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy a bitcoin árfolyamát követő terméket vásároljanak anélkül, hogy birtokolnák a mögöttes kriptovalutát. A kriptopártiak szerint ez segített legitimálni az eszközosztályt, és megkönnyítette a nagyobb intézményi befektetők számára a bekapcsolódást.

A bitcoin „ciklusa” arra az időszakra utal, amikor a digitális valuta új rekordmagasra emelkedik, majd ismét esik, hogy medvepiacba vagy „kriptotélbe” lépjen. Ezek a ciklusok – amelyekből a bitcoin bevezetése óta mostanra már három teljesedett ki – általában hasonló mintát követnek.

Ennek középpontjában a felezésnek nevezett esemény állt, amelynek során a bányászok jutalma a felére csökken, csökkentve a piacra kerülő bitcoin-kínálatot.

Jellemzően a feleződés gyakran hónapokkal azelőtt következik be, hogy a bitcoin elérné a ciklus eddigi legmagasabb árfolyamát. Ez a jelenlegi ciklus más volt. A bitcoin a legutóbbi rekordmagasra emelkedett, mielőtt feleződött volna az amerikai ETF-ek körüli bullishness miatt.

Mivel a bitcoin az all-time high után egy tartományon belül kereskedik, sokan megkérdőjelezték, hogy a kriptopénz elérte-e a jelenlegi ciklus csúcsát.

Újabb csúcs jöhet

A CCData jelentése, amely a bitcoin történelmi ármozgásait vizsgálta, azt sugallja, hogy újabb csúcsot érhet el. Az adat- és kutatócég szerint a történelmi trendek azt mutatják, hogy a feleződési eseményt mindig egy árnövekedési időszak előzte meg, amely 366 naptól 548 napig tarthat, „mielőtt egy cikluscsúcsot hozna létre, és minden egyes feleződés hosszabb ciklust él át, mint az előző, az eszközosztály érése és a csökkent volatilitás miatt”.

A legutóbbi bitcoin feleződés idén április 19-én történt, így ezek a történelmi időkeretek még nem teltek el.

„Ráadásul a korábbi ciklusokban a felezési eseményt követően közel két hónapig megfigyeltük a központi tőzsdéken a kereskedési aktivitás csökkenését, ami úgy tűnik, hogy ezt a ciklust is tükrözi. Ez arra utal, hogy a jelenlegi ciklus tovább bővülhet 2025-ig” – mondta a CCData.

Az elemzők elismerték, hogy az „intézményi szereplők befolyása az iparágban” a jelenlegi ciklusban „megváltoztatta a korábbi trendeket”. Hozzátéve, hogy a harmadik negyedévben valószínűleg alacsony kereskedési aktivitás várható, ami viszont további oldalazó ármozgásra utalhat.

„Az adatok és a korábbi trendek azonban elég erősek ahhoz, hogy azt sugallják, hogy az esetleges oldalazó ármozgás átmeneti, és valószínűleg még az év vége előtt ismét áttörjük a korábbi történelmi csúcsokat” – mondta a CCData.

A vállalat jelentése szerint az Ethereum ETF közelgő amerikai elindítása és más hasonló termékek világszerte „további tőkét, likviditást és keresletet hoznak az eszközosztályba”.

Nem lesz sok idő elérni

A CCData egy másik kulcsfontosságú történelmi adatot emelt ki tézisének alátámasztására. Mondván, hogy a bitcoin árfolyamának felértékelődése rövid idő alatt zajlik. A 2012-es ciklusban például a bitcoin teljes árnövekedésének 91,4%-a a feleződéstől a rekordmagas szintig a cikluscsúcsot megelőző négy hónapban történt. A 2016-os és a 2020-as ciklusban az árnövekedésnek ez az aránya 78,8%-a. Illetve 71,5%-a volt a 2016-os és a 2020-as ciklusok rekordmagaslatait megelőző négy hónapban.

„Ilyen parabolikus bővülésre a jelenlegi ciklusban még nem került sor” – közölte a CCData.

Más kommentátorok kiemelték, hogyan alakultak a bitcoin történelmi mintái.

„Történelmileg a piaci ciklusok 12-18 hónappal a Bitcoin feleződése után érik el a csúcspontjukat, ami legutóbb idén áprilisban történt meg. Azt sem láttuk, hogy a volatilitás elérte volna a korábbi csúcsokat. Végül pedig a korábbi piaci cikluscsúcsok egybeestek a minden idők legmagasabb értékeinek gyors egymásutánjával – 30 napos ablakban 10-20 új csúcsot is elértek” – mondta Thomas Perfumo, a Kraken kriptopénz-tőzsde stratégiai vezetője a CNBC-nek e-mailben.

„Mi még nem váltottunk ki ilyen jeleket” – mondta Perfumo.