2024 február 29

Berobbant a reálkamat a bankbetéteknél

Bár másfél éves mélypontra esett vissza a lekötött bankbetétek átlagos kamata, a korábbinál jóval kisebb infláció felett az ajánlatok kedvezőbbek. Ráadásul Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az akciós betétek között szép számmal találunk komoly reálkamatot kínáló konstrukciókat is. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos statisztikái szerint a lakossági lekötött betétek átlagos kamata immár végérvényesen visszatért a 4 százalék alatti sávba: a 2023 decemberében lekötött lakossági betétek átlagos kamatlába 3,84 százalék volt. A 15 százalékos kamatadó és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) megfizetése után a nettó kamatszint 3 százalék alatt van. 

Más az inflációs környezet

Így – első ránézésre – azt mondhatnánk, hogy másfél évig éltek az érdemi kamatszintek a lakossági betétek esetében Magyarországon. A helyzet azonban sok szempontból más – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A szakember arra figyelmeztet, hogy míg 2022 júniusában, az akkori 3,73 százalékos kamatszint 11,7 százalékos infláció mellett kínált betétlekötési lehetőséget, addig 2023 utolsó hónapjában a pénzromlás mértéke mindössze 5,5 százalék volt. Ezen a szemüvegen keresztül szemlélve már a jegybank által jegyzett átlagos kamatszintek is lényegesen jobb befektetésnek számítanak. Mint a másfél évvel ezelőtti bankbetétekre kínált hasonló kamat. 

befektetés hozam

Mérséklődik a szocho-hatás

Ezt egyelőre nem jelzik vissza a megtakarítási statisztikák. Másfél évvel ezelőtt, 2022 júniusában a családok még 460 milliárd forintot kötöttek le a pénzintézeteknél. Tavaly decemberben a lekötött összeg alig haladta meg a 253 milliárd forintot. Bár a BiztosDöntés.hu szakértője szerint ezt a képet is árnyalja, hogy a decemberben bankbetétben lekötött pénzek 2023 júliusa óta – amikortól extra költségteherként a bankbetétekre bevezetésre került a szocho – a legmagasabb összegnek számítanak.

Berobbant a reálkamat

Gergely Péter szerint ráadásul szép számmal találunk olyan betét ajánlatot ma Magyarországon, ahol rövid, 1-3-6 hónapos lekötésre az adók levonása után is infláció feletti, azaz reálkamatot lehet bezsebelni. Ennek oka a szakértő szerint az, hogy számos pénzintézetnél találunk olyan ajánlatot, amelyeknél a kamatozás valamilyen módon a jegybanki alapkamathoz kötött. Márpedig az MNB továbbra is rendkívül megfontoltam csökkenti csak az alapkamatot. Ez hiteloldalon nem kellemes hír, de a betéteknél így ezen keresni lehet.

– A klasszikusan a jegybanki alapkamathoz kötött, annak mértékével változó (így még jó pár hónapig reálkamatot kínáló) 13 hónapos futamidejű Gránit Bank KamatMax Plusz betét éves kamata a január végi kamatcsökkentés után februárban 8 százalékos bruttó kamatot kínál. A fix kamatozást jobban preferálók számára 3 hónapos eBank betétben évi 7,75, 6 hónapos KamatMax betétben évi 7,5 százalékos kamatot kaphatnak. 

További ajánlatok

–  A MagNet Banknál a Prizma forint betét legkedvezőbb éves kamata a február elsejei lekötési időtől függően 94-134 bázispontos csökkenés után a 3 hónapos betétnél érhető el – a banknál 6,75 százalékon köthető le pénz. Hasonló kamatot fizet az Aktív Plusz Közösségi Betét is az első 3 hónapos lekötésre. 
A Hello Betét forintban ajánlatuknál pedig 6 hónapra kaphatunk 5,25%-os éves kamatot, viszont ami az ajánlat érdekessége, hogy a lekötési idő után egyszeri bónuszt fizet a MagNet, amit nem terhel semmilyen levonás. Lekötési összegtől függően ez a bónusz akár 150 000 forint is lehet a BiztosDöntés.hu gyűjtése szerint.

– A Cetelem Banknál 2 éves lekötésre évi 8,75 százalékos kamaton köthető le betét, 18 hónapos lekötés mellett évi 8,5, éves megtakarítás indításakor 8,25 százalékos kamatot kínál a bank. Éven belül, 8 hónapos lekötésre 8 százalék az ajánlat. Az igazán komoly lehetőség azonban az, hogy lekötési kötelezettség nélkül is évi 7 százalékos kamaton fialtathatjuk a pénzünket a Cetelem Takarékszámlán.  

– Az Oberbank 3 hónapra évi 5,75 százalékos kamatot kínál, illetve 5,5 százalékot 6 és 5,25 százalékot 9 hónapos betétlekötésre. 

Nem csak a kisbankoknál halászható ki

Aki azt hiszi, hogy a jó betétek csak a kisbankoknál halászhatóak ki, azokra rácáfol az, hogy 
–  Az OTP Banknál egyelőre évi 6,5 százalékos kamatozás mellett lehet a 6 hónapos futamidejű OTP Prémium Forint Betétben kamatoztatni a pénzünket. A lekötött betétbe kizárólag azok az ügyfelek helyezhetik el megtakarításaikat, akik lakossági Bázis Számlával rendelkeznek, amihez Prémium Next szolgáltatás kapcsolódik.
– A K&H Bank szeretné megismertetni a betétlekötések világát a náluk már legalább 6 hónapja számlát vezető, ám megtakarítással még nem rendelkező ügyfelek számára. A 90 napos lekötési idővel rendelkező K&H Rajt Betét évi 12 százalékos ajánlatával ma nemhogy az infláció, de az alapkamat feletti betétkamatot kínál.

Borítókép forrása: Shutterstock