Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben

A Duna House Cégcsoport közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését. Amely szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A képhez tartozó alt jellemző üres; image-5-1024x439.png a fájlnév

A várakozásoknak megfelelően erősödő tendenciát mutat az év végéhez közeledve a hazai ingatlanpiac. Az otthonteremtési változások hatása egyértelműen érződik az aktivitási mutatókon. A Duna House által becsült 8 800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónapnak számít idén. Az előző hónap eredményeit 12%-kal haladta meg, az előző év novemberéhez képest pedig 10%-kal jobban teljesített az ingatlanpiac idén novemberben. Decemberre az év végi átlaghoz képest erősebb aktivitással számolnak az ingatlanközvetítő vállalatnál. Így a becsült éves tranzakciószám várhatóan eléri az év elején megadott 90-110 ezres határ alsó értékét.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján a hitelpiacon is az év egyik legerősebb hónapját zárta a piac. A pénzügyi közvetítő 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül idén novemberre. Amely év/év összehasonlítás alapon 11%-kal erősebb piacot mutat az előző évhez képest. Az előző hónaphoz mérten is 10%-os erősödést jelent. A Credipass adatai alapján a folyósított hitelvolumen növekedésénél lényegesen nagyobb mértékben nőtt a hiteligények beadásának volumene is. Amely elsősorban a kifutó otthonteremtési támogatások miatti utolsó rohamnak köszönhető. Ennek mértékét jól mutatja, hogy a szeptember-októberi számokat több, mint 50%-kal haladja meg a novemberi érték. A január-februári számoknál háromszor több hitelvolument jelent. A jelenlegi CSOK-os vásárlók így az ingatlan- és hitelpiaci mutatókat is erősítették novemberben és erősíteni fogják még decemberben is.

Borítókép forrása: Shutterstock