Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Egészségügyi óriások tárgyalnak az egyesülésről

A Cigna és a Humana részvényei hirtelen zuhanásnak indultak, miután egy jelentés szerint a két egészségügyi óriás tárgyalásokat folytat az egyesülésről.

A cégek egy részvény- és készpénz alapú üzletről tárgyalnak, amelyet az év végéig véglegesíthetnek – mondták az illetékesek a Journalnak. Az egyesülés óriási és meglepő dolog lenne. A Cigna piaci értéke szerdán nagyjából 77 milliárd dollár volt, a Humanaé pedig közel 60 milliárd dollár. Ezzel az USA két legnagyobb egészségbiztosítói közé tartoznak. A Cigna részvényei szerdán 8%-kal, míg a Humana részvényei több mint 5%-kal alacsonyabban zártak. A pletykák azután kezdtek el terjedni miután kiszivárgott az az információ, hogy a Cigna, a Medicare Advantage üzletága eladását fontolgatja. A vállalat ezen részlege a 65 év felettiek állami egészségbiztosítását kezeli. A Cigna szóvivője azt mondta, hogy a cég nem kommentálja a „pletykákat vagy spekulációkat” – áll a CNBC hírügynökség közleményében. 

Egyes elemzők azt állították, hogy a Humanával való esetleges egyesülés lehet az oka annak, hogy a Cigna eladja Medicare Advantage üzletágát. Ennek az üzletágnak a megszüntetése potenciálisan mérsékelheti a monopólium-ellenes aggályokat, ami egy ilyen összeolvadással kapcsolatban fel szokott merülni – írta Scott Fidel, a Stephens egészségügyi részvényelemzője. „Úgy látjuk, hogy ez az intézkedés a Humana mint felvásárlási célpont lehetséges üldözésének egyik eleme. Az eladás pedig egy proaktív lépés a trösztellenes kockázat csökkentésére” – mondta Fidel.