2023 szeptember 21

A „Babaváró” korosztály vesztesei: 30-40 év közöttiek az ingatlanpiacon

Változatos igényekkel és a pandémia éve óta enyhülő aktivitással szerepel a 30-40 év közötti korcsoport a hazai ingatlanpiacon. A megfizethetőbb négyzetméterárak miatt többségük új helyett használt ingatlant vásárolt, a vevői motivációt főként a nagyobb ingatlanba költözés vagy az első lakás vásárlása adta, az ügyletek 17%-ban pedig befektetési céllal szerződtek. A korosztály 62%-a a kerttel rendelkező családiházakat részesíti előnyben a Duna House tranzakciós adatai szerint. Jövőre már csak korlátozottan igényelhetnek Babaváró támogatást, így 10 millió forint sorsáról dönthetnek még az idén.

„Amennyire jelentős, annyira színes vásárlói réteget alkot a 30-40 év közöttiek köre az ingatlanpiacon. A korosztály képviselői között egyedülállók, friss házasok vagy elvált, egykori házastársak, egy vagy több gyermeket nevelők vagy még csak a gyermekvállalás gondolatával barátkozó párok is megtalálhatóak. Az ilyen korú ügyfelek jellemzően nagyobb otthonba költözés, első lakás vásárlása vagy befektetési célú ingatlanvásárlás miatt kerültek kapcsolatba az ingatlanközvetítő hálózat munkatársaival.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. „Többségüket kiemelten érintik az állami otthonteremtési támogatások változásai, ezért számukra különösen fontos, hogy csak ingatlan- és pénzügyi szakértői egyeztetés után hozzák meg a végső döntést az idei vásárlás, vagy a kivárás mellett, hiszen élethelyzettől függően akár több tízmilliót is spórolhatnak az otthonteremtés során.” – folytatta a szakember.

A szegmens kiemelt célcsoportjának tartott korosztály 2019-ben, de még a pandémia sújtotta 2020-as évben is 30% feletti arányban szerepelt mind a fővárosi, mind a vidéki ingatlanpiaci tranzakciók vevői oldalán. A következő években azonban változott a trend, 2021 még csak enyhébb mértékű csökkenést hozott, ugyanakkor 2022-re a fővárosban 8 százalékponttal, 23%-ra, vidéken pedig 5 százalékponttal, 28%-ra esett vissza a vevői csoport jelenléti aránya a 2020-as adatokhoz képest.

2023 első félévének értékesítési adatai alapján a korcsoporthoz tartozó vevők többsége, 32%-a meglévő ingatlanját cserélte nagyobbra, negyedük első lakását vásárolta, jelentős számban, az ügyletek 17%-ban pedig befektetési céllal szerződtek.

A Duna House közreműködésével zárt tranzakciókat vizsgálva a 30-40 év közötti vásárlók ötöde a fővárosban talált magának megfelelő ingatlant, 23%-uk Pest vármegye településeit választotta, de Baranya vármegye (13%) is keresett volt a vizsgált korcsoport körében.

Családiházat a szóban forgó korosztály 62%-a vásárolt, amelyből használt házra 92%-ban szerződtek a vevők. Ezekért a megközelítőleg 100 négyzetméteres ingatlanokért országos átlagban 37,2 millió forintot, közel azonos alapterületű újépítésű házra 74,2 millió forintot fizettek. Lakásvásárlás mellett a fennmaradó 38% döntött. A legnépszerűbb választás az esetek 59%-ban a téglaépítésű lakás volt, a 60 négyzetméter körüli ingatlanok 39,3 millió forintos átlagos áron találtak új tulajdonost. Sokan döntöttek a panelba költözés mellett is, ezekért az 55-56 négyzetméteres lakásokért átlagosan 32,9 millió forintot adtak. Elenyésző arányban jelentek meg a korcsoport által zárt tranzakciók között az újépítésű lakások, aki a magas négyzetméterárak ellenére mégis emellett döntött, 78 négyzetméteres otthonokra átlagosan 58,4 millió forintos áron szerződhetett.

A Duna House Barométer adatai alapján az ingatlanárak emelkedésével évről-évre nőtt a 30-40 év közötti korcsoport által otthonteremtésre fordított összeg a fővárosban és a vidéki településeken egyaránt. Míg vidéken 2020-ban átlagosan 24,2 millió forintot költöttek ingatlanvásárlásra a korcsoportba tartozó vevők, addig 2023 első félévének eladásai alapján az összeg 45%-kal lett magasabb, így már meghaladja a 35,2 millió forintot, cserébe a vásárolt ingatlan mérete változatlanul 90 négyzetméter körül maradt. A fővárosban letelepedők azonban rosszabbul jártak, az ingatlanérték a pandémia évében mért átlagnál csekélyebb mértékben, mindössze 27%-kal, vagyis 11 millió forinttal 52,7 millió Ft-ra nőtt, ugyanakkor az összegért kapott ingatlan alapterülete 73 négyzetméterről 65 négyzetméterre csökkent.

Borítókép forrása: Shutterstock