2023 március 31

Viszik a panellakásokat, mint a cukrot

Ha a tavalyinál kisebb mértékben is, de 2017-ben tovább emelkedtek a panellakások árai. Mintegy 5-10 százalékra tehető az árnövekedés mértéke – derült ki Balla Frigyesnek, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi szakmai vezetőjének szavaiból.

Még mindig a panelek a legkeresettebbek

Ez a lendületes drágulás vélhetően annak köszönhető, hogy a leginkább keresett ingatlantípusokat illetően nem történt változás a IV. és XV. kerületekben: a másfél, két, illetve egy plusz két félszobás, 35-58 négyzetméteres – és lehetőleg erkélyes – lakások a vásárlók kedvencei.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”117″]

A négyzetméterárak ennek az emelkedésnek a hatására jelenleg 350-450 ezer forint környékén járnak a panelek szegmensében. Alkudni nem nagyon lehet: 100-200 forintos, jelképes összeget legfeljebb. Ezzel szemben a használt téglaépítésű lakásoknál és a családi házaknál az alku mértéke általában a 3-5 százalékot is eléri.

A téglaépítésűeknél és a családi házaknál nem is tapasztaltak további áremelkedést 2017-ben a szakemberek az észak-pesti kerületekben. A két szegmens közötti különbség az értékesítési időknél is tetten érhető, hiszen míg egy jól árazott panellakás 2-3 hét alatt elkelhet, addig a többi típusnál inkább 2-3 hónapos átlagos értékesítési időről beszélhetünk.

Területileg a legkeresettebbek a központhoz közel eső utcák, “azoknak is a csendesebb oldala” – fogalmazott Balla Frigyes. A vevők számára tehát elsődleges szempont a jó közlekedés és a kiváló infrastruktúra. Mindez persze az árakban is jelentkezik: mintegy 5 százalékkal magasabb vételi négyzetméterárakra számíthatunk, ha a központi részeken vagy azok környékén keresünk lakást a két észak-pesti kerületben.

Jönnek fel az újépítésűek

Ahol még jellemző a drágulás, az az újépítésű lakások piaca. Itt azonban 500-650 ezer forintos négyzetméterárakról beszélhetünk, vagyis a több mint 100 forintos négyzetméterár-többlet miatt nem jelentenek igazi alternatívát a használt lakást vásárlók számára, legfeljebb a tehetős vásárlók esetében – vélekedett Balla Frigyes.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az újépítésűekből azonban csak Újpesten nő a kínálat: ott több száz újépítésű lakást kínálnak a beruházók. A nagyobb projekteknél egyelőre zajlanak az építkezések, a szokásosnál nagyobb problémákról egyelőre nem hallottak a szakemberek. Ugyanakkor a XV. kerületben nem tapasztalják, hogy beindult volna az építkezési hullám, így itt nagyon szerény a kínálat. Pedig az ingatlanközvetítő szerint kereslet lenne rájuk.

Kiadásra is érdemes vásárolni

Érdekes módon a XV. kerület esetében kicsit más képet mutat az ingatlanpiac egésze, mint Újpesten. Míg utóbbinál inkább a kínálat, előbbinél a keresleti piac a jellemző. Igaz ugyanakkor, hogy a XV. kerületben nagyobb számban jelen vannak a kínai és vietnámi vásárlók, akik a lakások és családi házak iránt is érdeklődnek.

A komolyabb befektetők jelenléte viszont nem meghatározó egyik kerületben sem, alapvetően lakás-célra vásárolnak ingatlant az emberek. Azzal ugyanakkor gyakran lehet találkozni, hogy magánszemélyek kifejezetten kiadási céllal vásárolnak meg egy-egy lakást. Ők elsősorban a másfél szobás, kétszobás lakásokat keresik, mivel ezek adhatók ki a leggyorsabban. 100-150 ezer forintos áron kínálják ezeket, és hamar bérlőre találnak.