2024 július 16

Visszavágta előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank

A pénzintézet a korábbi 5 százalék helyett 4,6 százalékos bővülést vár az idei évre, a 2015-os évre pedig 5,4 százalék helyett 5,3 százalékot, miután tavaly kereken 5 százalékkal növekedett a gazdaság Délkelet-Ázsiában. Várhatóan lassul a hazai össztermék (GDP) gyarapodásának üteme Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban, Thaiföldön és Vietnamban, Malajziában viszont az export fellendülésének köszönhetően gyorsulásra lehet számítani.

A bank ugyanakkor fenntartotta az Ázsia egészére vonatkozó prognózisát, miszerint idén 6,2, jövőre pedig 6,4 százalékkal növekszik a gazdaság. A délkelet- és közép-ázsiai régiókban várható lassabb bővülést ellensúlyozza a dél-ázsiai térség összesített GDP-jének gyorsabb növekedése. Tavaly Dél-Ázsiában 6,1 százalékra gyorsult a gazdasági növekedés üteme.

Kínát sikerült belőnie a banknak

Nem változtatott áprilisi előrejelzésén az ABD Kínát illetően: idén 7,5, jövőre pedig 7,4 százalékos növekedést vár a világ második legnagyobb gazdaságától. Ígéretesnek tűnik a gazdasági reformok előtt álló India: az ABD fenntartotta az idei évre vonatkozó 5,5 százalékos növekedési előrejelzését, a jövő évre viszont 6,0 százalékról 6,3 százalékra emelte várakozását. India gazdasága 5,7 százalékkal gyarapodott a második negyedévben, a leggyorsabb tempóban az utóbbi két évet tekintve.

Ezzel egybecseng, hogy a részvényárfolyamok megugrását várják Indiában, Kínában és több kelet-ázsiai országban a Reuters által megkérdezett elemzők.

Indiában más szelek fújnak

Indiában, ahol a májusi választások eredményeként három évtized óta először parlamenti többséggel rendelkező kormány alakult, több mint 25 százalékkal drágultak a részvények idén. Külföldi befektetők 12,5 milliárd dollárt pumpáltak az indiai részvénypiacba március és augusztus között, hatszor annyit mint az előző év azonos időszakában. Várhatóan új rekordokra szöknek fel az árfolyamok jövőre, mivel a kedvező gazdasági kilátások még inkább vonzani fogják a külföldi befektetőket, azután is, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elkezdi szigorítani monetáris politikáját.

A múlt héten megkérdezett 18 elemző véleményének konszenzusa szerint az idei év végéig közel 5 százalékkal 28 ezer pontra emelkedhet a 30 vállalatot magában foglaló mumbai tőzsdeindex, a BSE Sensex, 2015 közepére 30 750, az év végére pedig 32 500 pontra ugorhat. Ez azt jelenti, hogy a csütörtöki 26 582,47 pontos záróértékéhez képest a BSE Sensex értéke 2015 végéig 22 százalékkal erősödhet.

Ralizhatnak Hongkongban és Dél-Koreában

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a kínai, a hongkongi és a dél-koreai értéktőzsdén is ralli várható jövőre, mivel az árfolyamok viszonylag alacsonyak maradtak az amerikai és az európai részvényekhez képest, de az amerikai kamatemelés tempója megnyirbálhatja az említett ázsiai börzéken elérhető nyereségeket.

A sanghaji tőzsde irányadó indexe az idei év eleje óta 10 százalékkal emelkedett, csütörtökön 2345,10 ponton zárt, és szilveszterig további 3, 2015 végéig pedig 7 százalékos növekedést várnak az elemzők. A hongkongi Hang Seng 23 759 ponton zárt csütörtökön, az index 8 százalékkal 25 750 pontra emelkedhet december végéig, a jövő év végén pedig elérheti a 28 ezer pontot. A dél-koreai Kospi-index az eddigi szerény 1,2 százalék után az év végéig 5 százalékkal ugorhat meg, jövőre pedig további 6 százalékkal 2275 pontig juthat el.