2024 április 22

Visszaesett a német légitársaságok részesedése

Csökkenés

A BDL (Bundesverband der Deutschen Luftverkehrswirtschaft) elnöke, Stefan Schulte a Frankfurter Allgemeinen Zeitung lap hétfői számában megjelenő cikkben – amelyből előzetest közöltek – rámutat, hogy a német légitársaságok, a Lufthansa konszern, az Air Berlin, a Condor és a TUI az év első felében 76,8 millió utast szállítottak, öt százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A német repterek teljes fogalma viszont ugyanezen idő alatt 6,4 százalékkal 109,8 millióra nőtt. A német repterekre közlekedő járatokon rendelkezésre álló férőhelyeknek jelenleg 56 százalékát kínálják német légitársaságok, szemben a 2011-es 62 százalékkal. A német légitársaságok részaránya elsősorban az európai diszkont légitársaságok javára csökkent Stefan Schulte szerint.

Kihasználták a járatokat

A német légitársaság ismertette, hogy a kapacitáskihasználási rekord is megdőlt az év első hat hónapjában, a 79 százalékos történelmi csúcs 2,7 százalékkal magasabb a tavalyi első félévinél. A teherszállító kapacitás 2,9 százalékkal, a teherszállítási árbevétel 7,1 százalékkal, a kapacitáskihasználtság pedig 2,7 százalékponttal nőtt egy év alatt ugyanebben az időszakban – tették hozzá.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Eredményes volt az elmúlt hónap is: a 12 milliós utasszám 18 százalékkal, az árbevétel 15,9 százalékkal haladta meg a tavalyit. 82,8 százalékkal megdőlt a kapacitáskihasználási rekord és az árfolyamhatásokkal korrigált árképzési környezet is kedvezően alakult júniusban. A teherszállító kapacitás növekedése júniusban és az első félévben is 2,9 százalékos volt – írták.

A Lufthansa is magas utasforgalomról számolt be

Minden eddiginél többen, összesen mintegy 60 millióan utaztak a Lufthansa csoporthoz tartozó cégek járataival 2017 első felében, ami nem csupán az eddigi legmagasabb szám, de az előző év azonos időszakához képest is több mint 17 százalékos emelkedést jelent

Javítottak a számaikon

A hálózati légitársaságok (Lufthansa German Airlines, a SWISS és az Austrian Airlines) az első fél évben – 5,9 százalékos éves emelkedéssel – 45,5 millió utast szállítottak, kapacitáskihasználtságuk ugyanezen időszakban 3 százalékponttal 79,3 százalékra nőtt. 8,8 milliós júniusi utasszámuk több mint 5 százalékkal haladta meg az 1 évvel korábbit.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Kiemelkedő eredményt értek el a Lufthansa csoport közvetlen (point-to-point) légitársaságai (Eurowings, Brussels Airlines): a járatokat az első félévben 14,5 millióan vették igénybe, ami több mint 76 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest, a kihasználtság pedig 0,9 százalékponttal 77,4 százalékra nőtt.

A közvetlen társaságok júniusban 3,2 millió utast szállítottak, így 79 százalékos emelkedést értek el tavalyhoz képest, árbevételük pedig 114,2 százalékkal nőtt – áll a közleményben.

Így zárták az évet

A Deutsche Lufthansa AG árbevétele 2016-ban 31,66 milliárd euró, a 2015-ben pedig 32,05 milliárd euró volt. Működési (EBIT) eredménye tavaly 1,75 milliárd euró volt, 3,6 százalékkal kevesebb a 2015-ös, rekordot jelentő 1,81 milliárd eurónál. A vállalat nettó nyeresége 2016-ban 1,77 milliárd eurós csúcsot ért el és 4,6 százalékkal haladta meg a 2015-ös – szintén rekordot jelentő – 1,69 milliárd eurós nyereséget.