Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

SMS-sel veszik fel fizetésük az iraki földművesek

Köszönhetően a belga kormány támogatásának, a helyi gazdák képesek lesznek újrakezdeni vagy bővíteni mezőgazdasági tevékenységüket az így megvalósuló infrastruktúra fejlesztés révén, továbbá a visszatérő menekültek megélhetési lehetőséghez jutnak.

A családok között vannak, akiknek ez jelenti az egyetlen jövedelemforrást, ahol a nő a fő kenyérkereső, vagy vannak fogyatékkal élő családtagok. Olyanok, akik a konfliktus idején is maradtak illetve akik elmentek, de most visszatértek.

„A mobiltechnológia révén biztonságosan küldhetünk pénzt a kedvezményezetteknek, akik a leginkább rászorulók közé tartoznak Irakban,” mondta Fadel El-Zubi, a FAO iraki képviselője. „Különösen fontos, hogy bevételi forrást biztosítsunk a konfliktus sújtotta vidéken élőknek, ahol kevés a munkalehetőség és a családok helyzete küzdelmes.”

Nemzetközi partnerség

A technikai hátteret a FAO számára a Zain mobilszolgáltató cég biztosítja, amely nyolc közel-keleti és afrikai országban van jelen. Első lépésként a résztvevők nevét és személyazonosító számát regisztrálják, akik aztán ingyenesen kapnak egy SIM kártyát. Miután valaki ledolgozott bizonyos számú napot, a fizetség egy SMS-ben kapott titkos kóddal bármely minősített pénzátutalási szolgáltatónál készpénzben felvehető.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

„Amellett, hogy a résztvevők az oly szükséges jövedelemhez jutnak, az öntözési csatornahálózat rehabilitációjával várhatóan bővül a mezőgazdasági termelés is,” tette hozzá Fadel El-Zubi. „Ez pedig hazatérésre és újrakezdésre ösztönözheti a közösség távol élő tagjait. A FAO célja, hogy az emberek képesek legyenek a saját lábukra állni amilyen gyorsan csak lehet és ne szoruljanak élelmiszersegélyre.”

Az ország vidéki részein mintegy 12 millió iraki él a mezőgazdaságból. A hosszú évek óta húzódó harcokban a földek, felszerelés, infrastruktúra, állatállomány stb. elpusztultak vagy károsodtak, 3,2 millió embert élelem nélkül hagyva. A legfrissebb adatok alapján 3,3 millióan váltak belső menekültté és körül-belül 2 millióra tehető azok száma, akik már visszatértek szülőföldjükre.

Több támogatásra lenne szükség

Ahogy az iraki kormány egyre több terület fölött szerzi vissza az ellenőrzést, úgy nő válik egyre égetőbbé a mezőgazdasági termeléshez szükséges infrastruktúra helyreállítására is. A FAO 74,5 millió dollár támogatást tart szükségesnek, hogy közel 1,4 millió ember helyzetét rendezze idén: mezőgazdasági infrastruktúra fejlesztés, haszonállat oltások és –takarmány, további készpénzt munkáért program és más jövedelempótló lehetőségek biztosítása révén.