Rendkívüli Hírek:

2023 október 04

Vietnám betiltotta a Barbie filmet

Betiltották A Warner Bros Barbie című filmjét Vitenámban, miután a filmben megjelenő térképen Peking egyoldalúan követelt területe szerepelt.

Kilenc sávos vonal

Az amerikai élőszereplős filmben állítólag szerepel egy jelenet, amelyben a térképen a „kilenc sávos vonal” látható. Ezt a kínai térképeken a Dél-kínai-tenger nagy részeire vonatkozó követeléseinek illusztrálására használják. Vietnam csak egy a sok nemzet közül, amelyek vitatják ezeket az igényeket. A területi vitát 2016-ban a hágai nemzetközi bíróság elé vitték, amelynek eredményeként elutasították Kína igényeit a Dél-kínai-tenger nagy részére. Peking azonban nem fogadta el az ítéletet. A Dél-kínai-tenger létfontosságú kereskedelmi útvonal, amely összeköti a délkelet-ázsiai kereskedelem fő szereplőit.

A „Barbie” július 21-én került volna a vietnami mozikba, de a tilalom miatt a mozik levették a filmet a listáról – írja a Tuổi Trẻ című állami napilap. A tilalmat Vi Kien Thanh, a vietnami filmügyi hivatal vezetője erősítette meg a lapnak. A CNBC nem tudta függetlenül ellenőrizni a jelentést.

Nem az első

Nem a „Barbie” az első film, amelyet betiltottak Vietnamban, mert egy olyan térképet ábrázoltak benne, amely a „kilenc-vonalat” mutatja. A 2022-ben Tom Holland által forgatott „Unchartered” című filmet tavaly ugyanezen okból tiltották be, akárcsak a DreamWorks 2019-es „Förtelmes” című filmjét.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock