2024 április 18

Victor Ponta: vége a cirkusznak

A szeptember 21-én lezárult versenytárgyalás nyertese, Dan Diaconescu üzletember-politikus nem írta alá az adásvételi szerződést a kiírásban megszabott tíznapos határidőn belül – közölte Daniel Chitoiu román gazdasági miniszter hétfőn.Dan Diaconescu, az egyik legnépszerűbb román bulvár-televízió tulajdonosa 45 millió eurós ajánlattal nyerte meg az vegyipari vállalat állami tulajdonban lévő 54,8 százalékos részvénycsomagjára kiírt versenytárgyalást. Victor Ponta kormányfő szerint azonban a politikus-üzletembert csak a médiafigyelem érdekelte, és nem állt szándékában megvásárolni az eladósodott nagyvállalatot.

Az Oltchim privatizációjának ügye az eltelt tíz napban vezető témája volt a román médiának, mivel a vállalat több mint háromezer alkalmazottja már hónapok óta nem kapott fizetést, és hetek óta tüntet a cég irodaháza előtt. Dan Diaconescu azzal hitegette őket, hogy azonnal megkapják elmaradt bérüket, ha a privatizációs hatóság hajlandó az adásvételi szerződésben garanciát vállalni arra, hogy a vételárat bérekre fordítják. A bulvártévé-tulajdonos hétfőn több zsáknyi készpénzt vett ki egy bankból, és egy páncélozott autóval a gazdasági minisztérium elé vitte a zsákokat, hogy bebizonyítsa: ő adna fizetést a munkásoknak, csak a kormány nem akarja.

Victor Ponta bejelentette: „vége a cirkusznak”, feljelentést tesznek az aukció nyertese ellen, akit okirat-hamisítással és csalással gyanúsítanak.

A PVC-t és más műanyagtermékeket gyártó Ramnicu Valcea-i vegyipari vállalat évek óta veszteséges, és mintegy 700 millió eurós adósságot halmozott fel. Az Oltchim privatizálására Románia kötelezettséget vállalt a Nemzetközi Valutaalappal kötött elővigyázatossági hitelmegállapodásában. Az IMF szeptember végéig adott határidőt a bukaresti kormánynak arra, hogy – privatizáció vagy a vállalat felszámolása révén – beszüntesse a veszteséges nagyvállalat pénzelését.

A tüntetések miatt azonban a kormány két hete megszavazta, hogy az Oltchim alkalmazottait fejenként 1400 lejes (310 eurós) gyorssegélyben részesítsék, a meghiúsult privatizáció nyomán pedig Victor Ponta miniszterelnök nem a vállalat felszámolását, hanem talpra állítását és egy újabb – leghamarabb 2013 tavaszán lehetséges – privatizációs eljárás beindítását helyezte kilátásba. Ehhez azonban további hitelekre lesz szükség, ezért Ponta szerint a héten a vállalat hitelezőivel kell elsősorban megállapodnia az Oltchim kedden kinevezendő új igazgatójának.

Az Oltchim a román állami vagyonalapnak (AVAS), az Electrica villamosenergia-szolgáltatónak, és három banknak (BCR, Banca Transilvania és CEC Bank) tartozik összesen 700 millió euróval. Victor Ponta utalt arra is, hogy a „médiacirkusszal” járó sikertelen privatizáció miatt leváltják a román privatizációs hatóság elnökét. Romániában december 9-edikén parlamenti választásokat rendeznek. A közvélemény-kutatások szerint a populistának bélyegzett Dan Diaconscu Néppárt (PPDD) a szavazatok 12 százalékára számíthat.