2024 április 24

Veszélyben Németország nemzetközi tekintélye

Guido Westerwelle a Berliner Zeitung című lapban megjelent interjúban kiemelte: az euróválság körüli vitákban „nagyon utálatos megjegyzések” is elhangzanak, és ezeket a határokon túl is meghallják. A belpolitikai csatározások hatására külföldön „kétségek támadnak” az euró és az unió iránti német elkötelezettséggel kapcsolatban, és az a benyomás alakul ki, hogy Berlin nem a kellő tisztelettel viszonyul európai partnereihez – tette hozzá.

A liberális politikus figyelmeztetett: a németeknek vigyázni kell, hogy „pártpolitikai indíttatású kijelentésekkel ne rontsák tartósan Németország tekintélyét a világban és Európában”.

Német politikusok mindenekelőtt a görög válság kezeléséről szóló megjegyzésekkel keltettek nemzetközi feltűnést az utóbbi években. 2010-ben például a liberálisokkal kormányzó konzervatívok egyes képviselői felvetették, hogy az athéni vezetés szigetek eladásával szerezhetne pénzt az államháztartás rendbetételéhez.

A kormányzati politika szintjén Németország azt hangsúlyozza, hogy Görögországnak az euróövezetben kell maradnia, de a konzervatív táborban kételkednek a reformok sikerében. Különösen a kisebbik konzervatív kormánypárt, a bajor CSU politikusai bizalmatlanok Athénnel szemben.

Markus Söder bajor pénzügyminiszter például augusztus elején úgy vélekedett, hogy Görögországot ki kell zárni a közös európai fizetőeszközt használó országok csoportjából, és le kell állítani a támogatási programokat, mert a további segítség olyan lenne, mintha vizet locsolnának szét a sivatagban. Augusztus végén pedig Alexander Dobrindt, a CSU főtitkára kifejtette: elkerülhetetlen Görögország kiválása az övezetből, és ez 2013-ban meg is történik. Nem lehet tovább folytatni azt a gyakorlatot, hogy akinek egyszer sikerül bejutni az eurózónába, az örökre ott is maradhat – mondta Dobrindt.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke ritkán kommentálja nyilvánosan a testvérpárt politikusainak nyilatkozatait, de ezt a megjegyzést már nem hagyta szó nélkül. „Az a kérésem, hogy mindenki válogassa meg a szavait” – mondta a kancellár egy interjúban. Ugyanakkor a német lakosság többsége is úgy véli, hogy Görögország már nem sokáig marad az euróövezet tagja. Egy augusztus végén készült felmérés szerint a 82 milliós országban a lakosság 53 százaléka szerint Görögország hamarosan távozik az övezetből, és csak 28 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét.