2023 január 29

Változatlanul a járműgyártás húzta az ipart

A munkanaphatástól megtisztított index novemberben 5,8%-kal emelkedett. A termelés az év első tizenegy hónapjában 0,9%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index novemberben 0,5%-kal csökkent.

Sokkal kevesebb elektronikai eszközt exportálunk

Az ipari export az év első tizenegy hónapjában 4,2%-kal, novemberben 4,4%-kal emelkedett 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének felét adó két alágból az egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele novemberben (az alágak közül a legnagyobb mértékben) 14,9%-kal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egyhatodát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene jelentősen, 12,4%-kal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése január–novemberben 1,5%-kal csökkent, míg novemberben 1,8%-kal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai novemberben 6,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 novemberében a feldolgozóipar termelése 3,9%-kal, a csekély súlyú bányászaté 11,4%-kal emelkedett 2012 novemberéhez viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 9,1%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel azelőtt.

2013 novemberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben regisztráltunk termelésbővülést, a többi alágban 0,5 és 11,6% közötti volumencsökkenést mértünk az előző év azonos hónapjához képest.

Harmadával kevesebb híradás-technikai berendezést gyártunk

A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása 20,6%-kal nőtt. A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 11,3%-kal csökkent. Az iparágon belül a legnagyobb visszaesést a híradás-technikai berendezés gyártásában mértük (30,6%). A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés egy-kilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,5%-kal mérséklődött, elsősorban az értékesítés közel hat tizedét adó hazai eladások visszaesése miatt; a kivitel azonban nőtt. Átlag feletti volumenbővülést regisztráltunk a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (10,7%), valamint a vegyi anyag, termék gyártásában (9,9%), mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulása miatt.

A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása is jelentősen, 11,7 %-kal bővült, főként az üzemanyagok iránti kereslet növekedésének köszönhetően. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 11,6%-kal a gép, gépi berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

Sokkal kevesebb volt a megrendelés

2013 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 40,8%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az új exportrendelések 45,8%-kal visszaestek, amely a kiugróan magas bázis miatt következett be: 2012 novemberében egy hosszabb időszakra vonatkozó, egyszeri nagy megrendelést regisztráltunk. Ezzel szemben az új belföldi rendelések számottevően, 24,1%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 20,6%-kal maradt el az előző év novemberitől.

2013 első tizenegy hónapjában – 2012 azonos időszakához viszonyítva – az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 0,4%-os növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 0,5%-os létszámnövekedés mellett következett be. 2013. január–novemberben Magyarország területi egységei közül az ipari termelés négy régióban nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülést ebben az időszakban Dél-Alföldön (21,7%) regisztráltuk. A többi régióban 3,0 és 4,1% közötti volumencsökkenést mértünk.