2024 július 15

Válságot idéz a friss német adat

A gazdasági minisztérium kedden közölt adatai szerint 4 százalékkal esett vissza a termelés júliushoz képest, ilyen nagy mértékű csökkenésre a 2009-es pénzügyi válság óta nem volt példa. A Reuters által megkérdezett elemzők konszenzusa 1,5 százalék csökkenés volt, de még a legborúlátóbb szakértő is csak mínusz 3 százalékot jósolt, a legoptimistább pedig 0,5 százalékos növekedést.

A feldolgozóipar kibocsátása augusztusban 4,8 százalékkal, az építőiparé pedig 2 százalékkal zsugorodott az előző hónaphoz képest. A minisztérium felülvizsgálta és lefelé módosította a júliusi adatot: az eredeti 1,9 százalékos havi növekedést 1,6 százalékra.

Két napon belül a második kedvezőtlen makrogazdasági adat érkezett az eurózóna legnagyobb gazdaságából. A gazdasági minisztérium hétfőn közölte, hogy a várakozásokat meghaladó mértékben csökkentek a német feldolgozóipari vállalatok megrendelései augusztusban. Júliushoz képest 5,7 százalékkal estek a megrendelések, szemben a piac 2,4 százalékos csökkenési várakozásával. Júliusban még 4,9 százalékkal nőttek a megrendelések.

A berlini Sentix befektetési tanácsadó vállalat ugyancsak hétfőn közölte, hogy németországi befektetői hangulatindexe 11,1 pontról 5,4 pontra süllyedt szeptemberben.