2023 április 02

Válasszunk okosan új hűtőt!

Az sem lényegtelen persze, hogy mennyire zajos a hűtő, mennyire jól variálható a belső tér, vagy kell-e állandóan az időpazarló leolvasztással bíbelődni. A szóba jöhető választék óriási, ezért néhány fontos kérdés tisztázásával az LG szakértői segítenek abban, hogy mindenki az igényeinek megfelelő készüléket vihesse haza.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Energiatakarékosság

A CECED Magyarország és a GfK Hungária felmérése szerint ha Magyarországon az összes, korszerűtlen hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, évi 1,7 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk CO2-kibocsátása. További érv a csere mellett, hogy a tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

„Ez azt jelenti, hogy a tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 000 forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 000 forint megtakarítás adódik” — hívják fel a figyelmet az LG Electronics Magyarország Kft. szakértői.

Gyorsan behozza az árát

Könnyen kiszámolható, hogy egy új, energiatakarékos hűtőszekrény pár év alatt behozza az árát — főleg, ha az állami támogatást is sikerül igénybe vennünk. Ha pedig az a kérdés, hogy A+ vagy A+++ energiaosztályú hűtőt vegyünk-e, egyértelmű a válasz.

A legkorszerűbb készülékek ún. inverter lineáris kompresszorral készülnek. Ez a megoldás akár egyharmadával is csökkentheti a készülék energiafogyasztását a hagyományos kompresszorral ellátott hűtőkhöz képest, ráadásul ezek a típusok megbízhatóbb, tartósabb és halkabb működésre képesek. A zajtalan üzemelés talán azoknak lehet a legfontosabb, akik amerikai konyhás lakásban élnek.

Ne jegesedjen a fagyasztó sem!

Érdemes ún. Total No Frost rendszerű készüléket választanunk, mert ezeknél a gépeknél sem a normál hűtőtérben, sem a fagyasztóban sincs jegesedés, ami rontaná az energiahatékonyságot. Nem csak az áramszámlánkon spórolhatunk, hanem a szabadidőnket sem kell feláldoznunk, hiszen ha nincs jegesedés, akkor arra sincs szükség, hogy rendszeresen leolvasszuk a gépet.

Legyen hely a legnagyobb fazéknak is!

Tény, hogy sok hűtőszekrényben nem lehet praktikusan elhelyezni a nagyobb edényeket, fazekakat, magasabb palackokat, így gondot jelent a nagyobb mennyiségben elkészült ételek tárolása. Célszerű tehát olyan készüléket választani, amelyet könnyen variálható, összehajtogatható polcrendszerrel láttak el, míg a borrajongók számára a bortartó állvány lehet fontos.

A takarékosság és a környezetkímélő életmód fontos eleme, hogy elkerüljük az élelmiszerpazarlást, vagyis a lehető legkevesebb ételünk végezze a kukában csak azért, mert már nem elég friss. Az ún. NatureFRESH rendszer minden különböző élelmiszert a nekik ideális mikroklímán tart, beleértve az adott rekesz hőmérsékletét és páratartalmát, hiszen más körülmények között célszerű tárolni a friss húsokat, mint a friss zöldségeket.