2023 március 31

Így növelné a szolidaritást az Unió

Tovább nyitnak a fiatalok felé

A brüsszeli közlemény szerint a keddi javaslat elő fogja segíteni, hogy a kezdeményezés kibontakozzon, és még több lehetőséget kínáljon a fiataloknak. Mostantól kezdve az Európai Szolidaritási Testület keretében nemcsak önkéntes, gyakornoki és szakmai munkára nyílik majd alkalmuk a résztvevőknek, hanem arra is, hogy saját szolidaritási projektet hozzanak létre.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Emellett csoportosan jelentkezzenek önkéntesnek – tudatták. A bizottság közölte: már a 30 ezret is meghaladja azon fiatalok száma, akik regisztráltak, és közülük néhányan már meg is kezdték a projektmunkát.

„A szolidaritás nem pusztán elv, a szolidaritás mentalitás. Elválaszthatatlan az Európai Unió lényegétől. A szolidaritási testület ezt az elvet testesíti meg, s büszke vagyok arra, amit jelképez, és szeretném kifejezni a hálámat mindazoknak, akik regisztráltak a testületbe, illetve azoknak a szervezeteknek, amelyek részvételi lehetőséget biztosítanak a fiatalok számára” – közölte Jean-Claude Juncker, az Európa Bizottság elnöke.

Növelnék a szolidaritást

Hozzátette: megfelelő jogalapot hoznak létre a szervezet számára, és arról is gondoskodunk, hogy az rendelkezzen a szükséges pénzügyi forrásokkal. Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi uniós biztos kiemelte, hogy a testület létrejötte kézzelfogható bizonyítéka az Európa-szerte megmutatkozó szolidaritásnak.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Hangsúlyozta, a gazdasági mellett társadalmi válsággal is szembe kellett nézni az Európai Unióban, aminek kapcsán azon véleményének adott hangot, hogy az európai identitás nem ellentétes a saját hazához való hűséggel. Az emberek egyszerre lehetnek jó európaiak, illetve a városuk, térségük, nemzetük jó polgárai – mondta.

Fél éve indult a kezdeményezés

Az Európai Bizottság tavaly decemberben indította útjára az Európai Szolidaritási Testületet, amelynek keretében 18 és 30 év közötti fiatalok különböző szolidaritási programokban vehetnek részt az Európai Unióban, hozzájárulva ezzel a társadalmi kihívások kezeléséhez.

A résztvevő önkénteseket 2-12 hónapra elhelyezik egy projekt keretében, például az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem, a természeti katasztrófák vagy a migránsok és menekültek befogadásához, támogatásához és integrációjához való hozzájárulás területén.