2024 július 14

Óriási katonai segítség Ukrajnának: 60 milliárd dollár évente

Denis Shmyhal ukrán miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy a Kijev által a partnereivel aláírt 20 biztonsági megállapodásban foglalt katonai ígéretek a következő négy évben összesen évi 60 milliárd dollárt tesznek ki.

Kijev nagymértékben támaszkodik a partnerek katonai támogatására, miközben visszaveri a 28 hónapja tartó teljes körű orosz inváziót.

A 10 évre szóló megállapodások – többek között az EU-val és az Egyesült Államokkal – hosszú távú katonai és egyéb segítségnyújtásra vonatkozó kötelezettségvállalásokat tartalmaznak, és azonnali konzultációkat ígérnek, hogy a jelenlegi konfliktus lezárása után, egy jövőbeli orosz támadás esetén döntsenek a következő lépésekről.

„E megállapodások értelmében a következő négy évben partnereink évente 60 milliárd dollár értékű katonai támogatást terveznek nyújtani Ukrajnának” – mondta Shmyhal egy kormányülésen. A finanszírozási forrásokról nem közölt bontást – írja a Reuters.

A megállapodásokat kétoldalúan kötik, és mindegyik más és más.

A Nagy-Britanniával kötött első megállapodás szövege például azt mondja, hogy az ország további 2,5 milliárd font (3,16 milliárd dollár) támogatást nyújt Ukrajnának.

Észtország a megállapodás szerint „célul tűzte ki”, hogy 2024-27-ben évente legalább a GDP 0,25%-át fordítja katonai támogatásra.

Ukrajna támogatásáról már korábban írtunk ebben a cikkünkben.

Címlapkép forrása: Shutterstock