2023 december 08

Újabb szélerőműparkot vesz az Alteo

Az üzletrész adásvételi szerződésének aláírása a tranzakció első lépése, a bábolnai cég üzletrészének tulajdonjoga a szerződésben részletesen meghatározott feltételek teljesülése esetén kerül majd az Alteohoz. A tájékoztatás szerint az Alteo csoportnak jelentős tapasztalata van a szélerőművek jövedelmező működtetése területén: a most megvásárolt szélerőmű parkon kívül évek óta megújuló energiatermelési portfóliójának része az ácsi, jánossomorjai, pápakovácsi, a törökszentmiklósi és tavaly óta a bőnyi szélerőműpark is.

A mostani felvásárlással az Alteo piaci részesedést tekintve megerősítette második helyét a magyar szélerőmű piacon, hiszen a birtokában lévő szélerőmű portfolió nominális kapacitása ezzel a lépéssel 47 MW-ra nő. Az akvizíciót követően az Alteo csoport megújuló erőforrásokra épülő erőműveinek összteljesítménye 54-ről 69 MW-ra ugrik, teljes villamos energiatermelő kapacitása pedig meghaladja a 122 MW-ot – közölték. A most megvásárolt bábolnai szélerőműpark által megtermelt villamos energiát a társaság a Kötelező Átvételi Rendszer (KÁT) keretében értékesíti a park KÁT jogosultságának 2025. július 31-i kifutásáig. Az Alteo szerint az erőművet e dátumot követően is hatékonyan, stabil EBITDA termelés mellett tudja működtetni portfóliójának részeként, saját szabályozási központjával.

ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a bábolnai szélerőműpark megvásárlása szervesen illeszkedik az Alteo növekedési stratégiájába és energiatermelési portfóliójába, amelyben – a magas hatásfokú földgáz alapú erőművek birtoklása és működtetése mellett – kiemelt szerepet kapnak a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek is. Tervezik a gázerőművi portfolió jelentős bővítését is, ami pedig lehetővé teszi további megújuló kapacitások szabályozási központba integrálását – mondta. Idén az első negyedévben az Alteo-csoport konszolidált árbevétele 39 százalékkal 9,05 milliárd forintra, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) pedig 156 százalékkal 1,16 milliárd forintra nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A csoport nettó eredménye 391 millió forint lett a tavalyi első negyedévi 24 millió forintos veszteség után. Az Alteo Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papírok 742 forinton zártak hétfőn, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 900, a legalacsonyabb 594 forint volt.