2024 április 19

Új gyárat épít a Donau-Chemie Kazincbarcikán

A gyár a Donau Chemie első magyarországi termelőegysége lesz, és ez is bizonyítja a vállalat elkötelezettségét a magyar vegyipar továbbfejlesztése iránt – mondta Franz Geiger, a Donau Chemie AG vezérigazgatója. Hozzátette: a 6,4 millió eurós kezdeti beruházásból megvalósuló gyár a tervek szerint 2013 áprilisában kezdi meg a termelést. A termelőrendszer kiépülésével Kazincbarcika a víztisztító vegyi anyagok gyártásának központjává válhat Közép-Európában – hangsúlyozta a vezérigazgató. Rámutatott: a gyár a kazincbarcikai Wanhua-BorsodChem vállalat TDI-2 gyárának melléktermékeként keletkező sósavat fogja feldolgozni környezetbarát vízkezelésivegyianyag-gyártás során.

Beszámolt arról is, hogy a gyár létrehozására vonatkozó szerződést a Donau Chemie versenypályázaton nyerte el. Az építkezés 50-60 építő-szerelő munkásnak, az elkészült üzem pedig 25 vegyipari szakembernek biztosít munkát. Tájékoztatása szerint a gyár évi 75 ezer tonna vas-klorid- és 30 ezer tonna polialumínium-klorid-termék előállítására lesz alkalmas. Az itt előállított termékek Magyarországon, továbbá a Donau Chemie értékesítési hálózatán keresztül Ausztria, Bosznia, Bulgária Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna piacain kerülnek forgalomba – tette hozzá.

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a leányvállalatukon keresztül 1994 óta jelen vannak Magyarországon, és a cég az új kazincbarcikai telephelyén kívül további fejlesztéseket is tervez. Jiansheng Ding, a Wanhua-BorsodChem vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta: az új gyár megépítésével környezetvédelmi szempontból nagyon értékes vízkezelési és víztisztítási vegyi anyagokat gyártó és exportáló bázis jön létre Magyarországon.

Hidvéghi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: e beruházás is megerősíti a kormányzat törekvését, hogy Magyarország a Kelet-Közép-Európában elfoglalt stratégiai földrajzi helyzetéből és kiváló logisztikai adottságából adódó előnyöket kiaknázza.

Az ausztriai központú Donau Chemie AG-nak négy üzletága van: az alapvegyszerek gyártása mellett a vegyianyag-disztribúció, a főként szűrőkben használt aktív szén, valamint a finom kémiai termékek gyártása tartozik a tevékenységi körébe. A vállalat magyarországi leánycége, a Donauchem Vegyianyag Kereskedelmi Kft. vállalkozása az 1990-es évek óta működik Budafokon. A jelenleg 800-900 magyarországi ügyfelet kiszolgáló Donauchem tavaly indította el új, nagytétényi telephelyének 4 millió eurós zöldmezős fejlesztését.

A vállalat magyarországi árbevétele a hazai fejlesztésekkel a 2011-es 7 millió euróról 20 millióra emelkedhet, a két egység pedig összesen 60 dolgozót foglalkoztat majd.