2024 március 04

Trump szerint a venezuelai államfő a felelős

Politikai foglyok

A Fehér Ház által kiadott közlemény szerint az elnök leszögezte: Leopoldo López és Antonio Ledezma – a két letartóztatott ellenzéki – politikai fogoly, és „a venezuelai rezsim törvényellenesen tartja fogva őket”. 

„Az Egyesült Államok szerint Maduro – aki néhány órával korábban nyilvánosan közölte, hogy fellép a politikai ellenzék ellen – személyes felelősséget visel Lopez és Ledezma egészségéért és biztonságáért” – fogalmazott Trump.

Az elnök élesen elítélte „a Maduro-diktatúra” tetteit és a valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására szólította fel a venezuelai államfőt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Szabálysértés

Az Egyesült Államok hétfőn szankciókat vetett ki Nicolás Maduróra a vasárnap megtartott alkotmányozó nemzetgyűlési választások miatt. Egy héttel korábban a Maduro-kormányzat egyes tagjai és befolyásos caracasi vezető politikusok ellen foganatosított szankciókat. A választásokat az ellenzék bojkottálta, majd a demokrácia elleni lépésnek minősítette.

A venezuelai kormányzathoz közelállónak tartott caracasi legfelső bíróság döntése kimondta: a két letartóztatott ellenzéki politikus azzal, hogy politikai tartalmú nyilatkozatokat tett és beszélt a média képviselőivel, megsértette a házi őrizet szabályait, tetézték ezt azzal, hogy megpróbáltak elmenekülni az országból. A kormányzat biztonsági szolgálata erre hivatkozva éjjel vitte el otthonukból, és vetette börtönbe őket.

Boszorkányüldözés kezdődhet Venezuelában
Nicolás Maduro, Venezuela szocialista elnöke hétfőn, az alkotmányozó gyűlés véres körülmények között lezajlott megválasztásának másnapján az ellenzék újabb tüntetéseivel és Washington fenyegetéseivel volt kénytelen szembesülni.