2024 február 29

Könnyebben találhatnak munkát a kisgyermekes szülők

Van lehetőség

Az LMP társelnöke július 17-én fordult Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez azzal a kérdéssel, hogy a kormány miképpen tervezi megkönnyíteni a gyermeküket egyedül nevelők munkába állását.

Az államtitkár az Országgyűlés honlapján kedden közzétett válaszában ismertette: a GYED Extra a gyermekgondozási szabadságon lévők foglalkoztatását segíti a pénzbeli ellátások elvesztése nélkül, a Munkahelyvédelmi Akció keretében pedig több mint 34 ezer – gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban vagy gyermeknevelési támogatásban részesülő – munkavállaló részesül foglalkoztatói adókedvezményben havonta.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Átalakult az ellátás is

A kisgyermekesek foglalkoztatását segítő, uniós támogatású munkaerőpiaci programokra közel 500 rugalmas foglalkoztatási szempontú cég pályázott. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy átalakult a gyermekek napközbeni ellátásának rendszere is, új intézménytípusok – többek között munkahelyi bölcsődék – létesültek, a bölcsődei férőhelyek száma pedig 14 ezres növekedéssel 60 ezerre emelkedik 2018-ig.

Az egyedülálló munkanélküli szülők munkaerőpiaci integrációját képzések, személyre szabott szolgáltatások, támogatott foglalkoztatások, valamint mobilitási és lakhatási támogatások is segítik: az „Út a munkaerő piacra” program júniusig 3 ezer kisgyermekes szülőt ért el, az Ifjúsági Garancia Program pedig az első fél évben közel 57 ezer 25 év alatti fiatal (köztük sok szülő) foglalkoztatását támogatja – áll a közleményben.

Az NGM államtitkára arra számít, hogy a vállalkozóvá válást segítő mentorálásoknak és tőketámogatásoknak köszönhetően 2020-ig összesen több mint 9 ezer új vállalkozás jöhet létre. Lepsényi István felidézte, hogy a Munka Törvénykönyve a 3 éven aluli gyermeket, illetve három vagy több gyermek esetén az 5 éven aluli gyermeket nevelő szülő részmunkaidős foglalkoztatását biztosítja.