2023 szeptember 21

Tovább tart az Air France-sztrájk

A francia légitársaság gépeinek 48 százaléka indult el pénteken, a pilótasztrájk 12. napján, és hasonló előrejelzést adott ki a vezetőség szombatra is. A szakszervezettel a tárgyalások ugyanakkor péntek este folytatódnak a munkabeszüntetés mielőbbi befejezéséről.

Air France légitársaság 130222„Az Air France szombaton a járatainak több mint felét fogja biztosítani” – közölte a vezetőség, de az előző napokkal ellentétben pontos adatokkal már nem szolgált. A sztrájk 12. napján a tárgyalások a szakszervezetekkel folytatódnak „azzal a szándékkal, hogy gyorsan célt érjünk” – olvasható a közleményben.

Teljesített követelések

A pilóták többségi szakszervezete, az SNPL legfőbb követelését a kormány nyomására az Air France végül teljesítette: szerda este visszavonta a fapados légitársaság, a Transavia európai fejlesztéséről szóló tervét. A pilóták viszont azt is szeretnék, ha a Transavia francia részlegénél dolgozók ugyanolyan munkaszerződést és ugyanakkora fizetést kapnának, mint a közvetlenül az anyavállalat által foglalkoztatott pilóták. Ennek érdekében szerda óta folynak a tárgyalások a vezetőséggel, egyelőre eredménytelenül.

A pilóták ezért péntek délben a munkabeszüntetés meghosszabbításáról döntöttek, jövő keddig. Azt állítják, hogy a vezetőség a patthelyzet meghosszabbítására játszik, és időt akar nyerni ellentmondásos kommunikációval. A szakszervezetek szerint a vezetőség úgy csinál, mintha a fejlesztési terv visszavonásával megszűnt volna a munkabeszüntetés oka, és csak a pilóták akadékoskodnának tovább.

AIR-FRANCE-02Gazdaságos feltételek

„Ami a Transavia franciaországi fejlesztését illeti, az igazgatótanács megerősítette, hogy arra csak a fapados modellnek megfelelő gazdaságos feltételekkel van lehetőség. Az igazgatótanács hangsúlyozta, hogy az egységes szerződés ezzel teljesen ellentétes” – áll az Air France-KLM közleményében. A szakszervezetek szerint viszont „egyetlen pilóta sem fog átmenni a Transaviához, ha új munkaszerződést kényszerítenek rá”.

A sztrájkot a franciák többsége nem támogatja: egy csütörtökön megjelent felmérés szerint a megkérdezettek 69 százaléka szerint nem indokolt a munkabeszüntetés.

Az Air France Budapestre közlekedő járatai közül a Budapest Airport honlapján található információk szerint pénteken mind a három érkezőt törölték, a három induló közül pedig egyet. Szombaton azonban a 3-3 járatból egy sem közlekedik.