2024 május 27

Kijev rendezné az adósságát

A minisztérium közleménye azután jelent meg, hogy pénteken napközben héthavi csúcsra ugrott Ukrajna hitelkockázati biztosítása (CDS). Ezt azok a találgatások váltották ki, amelyek szerint az ország esetleg azzal próbál kitérni a kötvényadósság rendezése elől, hogy bűnvádi eljárás indult Jurij Kolobov egykori ukrán pénzügyminiszter ellen hivatali visszaélés gyanújával, illetve azzal az indokkal, hogy az Oroszországnak történt kötvényeladással megsértette a költségvetési törvényt.

Eljött a törlesztés ideje

Pénteken az ukrán pénzügyminisztérium leszögezte, hogy a szerződésben foglaltaknak megfelelően rendezi adósságát, sőt azt a lejárat, 2015 decembere előtt visszafizeti, ha a GDP-arányos államadósság meghaladja a 60 százalékot. A tavaly létrejött szerződés értelmében Ukrajna ugyanis köteles még a lejárat előtt visszafizetni a kötvény, ha az államadósság mértéke átlépi a GDP 60 százalékát.

ukran_deviza_130107Az idei államadósság mértékéről márciusban közöl majd adatot az ukrán statisztikai hivatal.

Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminiszter szeptember közepén azt mondta, hogy a GDP-hez viszonyított államadósság gyakorlatilag elérte a 60 százalékot. Kijelentette: „a jegybankkal közösen olyan tervet dolgoznak ki, hogy jövőre ne emelkedjen tovább az államadósság, mert annak törlesztése már rendkívül fájdalmas lenne”.

A múlt év végén a GDP-arányos ukrán államadósság 41,03 százalék, 1997-2013 között átlagosan 33,22 százalék volt.

Támogatás

A GDP-hez mért legmagasabb ukrán államadósság 1999-ben volt, 61 százalékkal, a legalacsonyabb pedig 2007-ben, 12,30 százalékkal.

Ukrajna december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter december 23-án jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt. A 2 éves lejáratú adósságpapír kuponja (évenként fizetendő kamata) öt százalék. Idén január végén ugyan felerősödtek azok a jelzések, hogy Oroszország rövid időn belül ismét ukrán kötvényt vásárol, erre azonban már nem került sor, miután Kijevben felerősödtek a kormányellenes tüntetések, amelyek végül az oroszbarát kormány és az államfő bukását okozták.