2024 július 13

Tovább lassulhatott az infláció szepemberben

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a fogyasztói árindex 0,3 százalékos visszaesését várják szeptemberre tizenkét havi összehasonlításban. A ház szerint ez az üzemanyagárak folytatódó csökkenése mellett elsősorban a maginflációs kosár komponenseiben jelentkező bázishatások eredménye.

Megfelelő szintre emelik vissza

Az elemzők ugyanakkor azzal számolnak, hogy az idei negyedik negyedévben ismét pozitív inflációs adatok látnak napvilágot, mivel az élelmiszerárak várhatóan növekedésnek indulnak, és a tavalyi közműdíj-csökkentések dezinflációs hatása kiesik az indexből.

A Goldman Sachs közgazdászai szerint a megforduló bázishatások 2014 végére 1,2 százalékig, 2015 közepére 3 százalékig – vagyis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) középtávú céljának megfelelő – szintre emelik vissza az éves magyar inflációt.

A fogyasztói árak 0,3 százalékos éves összevetésű csökkenését jósolják szeptemberre a Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői is, szintén a belépő bázishatások miatt. A ház előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) – elsősorban a hosszú évek óta először élénkülő hazai kereslet hatására – az idén 3,5 százalékkal, jövőre 3 százalékkal növekszik, ám e robusztus növekedési környezetben is nagyon alacsony marad az infláció.

A Morgan Stanley szakértői 2014 decemberében is mindössze 0,7 százalékos tizenkét havi inflációval számolnak, és prognózisuk szerint az éves inflációs ütem csak „valamikor 2016-ban” kerül az MNB 3 százalékos célszintje közelébe.

A JP Morgannél árcsökkenést várnak

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai 0,2 százalékos éves árcsökkenést várnak szeptemberre, mindenekelőtt az alkohol- és dohányfélék esetében belépő erőteljes bázishatások miatt. A ház elemzői kiemelik, hogy tavaly szeptemberben a dohányféleségek kiskereskedelmi árrése a kormányzati intézkedések hatására meredeken megugrott.

A JP Morgan szakértői szerint az éves összevetésű infláció várhatóan ismét pozitív lesz októberben, és az idei év végére 1 százalék környékére emelkedik vissza, elsőssorban az élelmiszer- és energiakomponensben érvényesülő bázishatások miatt.

Lehetséges a kamatemelések halasztása

Az éves fogyasztói árindex 0,2 százalékos csökkenését jósolják szeptemberre a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai is, ugyancsak az erőteljes éves bázishatások belépése miatt.

A ház az idén zéró, jövőre 2 százalékos egész éves átlagos inflációt vár Magyarországon.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzőinek alapeseti előrejelzése ebben a környezetben 0,90 százalékpontos MNB-kamatemelést – vagyis 3,00 százalékig emelkedő jegybanki alapkamatot – valószínűsít 2015 végére, ám ha az infláció jelentősen tovább csökkenne, a cég szerint az lehetővé tehetné a magyar jegybank számára a kamatemelések halasztását 2016-ra.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzői zéró éves inflációt várnak a múlt hónapra, októbertől ugyanakkor az infláció „folyamatos, de fokozatos” gyorsulásával számolnak. Várakozásuk szerint ez lehetővé teszi az MNB-alapkamat alacsonyan tartását hosszabb ideig. A ház legalább 2015 második negyedévéig nem várja a 2,10 százalékos MNB-kamat módosítását.