2023 január 29

Több mint 6000 milliárd értékben fejlesztett Magyarország

A helyettes államtitkár hozzátette: a beruházások bővülése 2017-ben a legmagasabb volt 1995 óta.  

2017 negyedik negyedévében folytatódott a nemzetgazdasági beruházások dinamikus bővülése, a fejlesztések volumene 14 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A nagymértékű növekedés továbbra is a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott fejlesztéseknek, a vállalkozások kapacitás-növelésének, valamint a lakás- és egyéb ingatlanberuházások élénkülésének köszönhető.

Éves adatok

A közlés szerint minden idők legnagyobb növekedési ütemével, 16,7 százalékkal nőttek a beruházások 2017-ben az előző évi 16,0 százalékos visszaesést követően. A beruházások volumene a negyedik negyedévben 14,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Marczinkó Zoltán hozzátette: a beruházások kétharmada a vállalati szektorra esett, példaként említette a feldolgozóipart, az info-kommunikációs szektort, a szállítmányozást és az agráriumot. A beruházások egyharmada pedig a lakossági szektort, az oktatást, valamint a közigazgatást érintette.

A helyettes államtitkár szerint a nagyfokú beruházási kedv az otthonteremtési programnak, valamint a 2017-ben megvalósult adócsökkentésnek köszönhető, amelynek hatására a társasági nyereségadó a kis- és közepes vállalkozásoknál, és a nagyvállalatoknál is egységesen 9 százalékra csökkent.

Az NGM közleménye szerint a 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs a legalacsonyabb az Európai Unióban, mindez pedig ösztönzőleg hat az újonnan érkező cégek beruházási döntéseire és  az országban már letelepült vállalatok tervezett kapacitásbővítéseire is.

A nagyvállalatoknál az elmúlt időszakban bejelentett nagy volumenű – főleg az autóipart és a beszállítói hálózatot érintő – fejlesztések fokozatos felfutása várható a következő időszakban, míg a kis- és középvállalkozásoknál az alacsony hozamkörnyezet és a kedvező üzleti klíma mellett az uniós források felgyorsított kifizetése is támogatja a beruházások további bővülését.

A  beruházások dinamikus bővülése pedig középtávon is megerősíti Magyarország kedvező gazdasági kilátásait – olvasható a tárca közleményében.