2023 március 23

Tíz százalékkal többet költ a világ élelmiszerre, mint tavaly

Tíz százalék fölött

A növekvő transzportköltségek és importmennyiségek miatt az élelmiszerimport értéke globálisan meghaladja idén a 1,3 trillió dollárt, ami 10 százalék fölötti növekedést jelent tavalyhoz képest, olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új, kétévente megjelenő előrejelzésében.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Az élelmiszerköltés ráadásul leginkább a világ fejletlen térségeiben emelkedik, például az alacsony jövedelmű, élelmiszerhiányos szubszaharai Afrikában, ahol nagyobb hús-, cukor-, tejtermék- és olajosmag-importtal lehet számolni.

Minden élelmiszerkategóriában nő az importkiadás, kivéve a halakat, amelynél az egyébként a bővülő hazai piaci igényeket a helyi haltermelés képes kielégíteni. Közben megfordult az elmúlt három hónap trendje és az élelmiszerek ára újból emelkedni kezdett májusban, ahogy látható a FAO havi élelmiszerár-indexében.

A FAO élelmiszerár-index az öt nemzetközileg legfontosabb élelmiszer-termékcsoport kereskedelmi értékével súlyozott mutatója.

Mindenből jól állunk

A FAO előrejelzése pozitív képest fest a nemzetközi élelmiszerpiacokról a jövőre nézve is. Az ellátás zavartalan lesz globálisan, bár helyi szinten lehetnek ettől eltérő folyamatok.

A búza világkereskedelmi árában nem várható ingadozás, főleg nem a szezon elején, míg a rekord-közeli termés a szemes terményekből (minden a búzán és rizsen túl) garantálja az intenzív versenyt a beszállítók között. Bár valamelyest csökkenhet a globális tartalék rizsből, a kínálat miatt nem kell aggódni.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az olajnövények termelése hatalmas  ugrás előtt áll a 2016-17-es szezonban, főleg a kiemelkedő szójatermés okán. Ahogy most állnak a dolgok a trend folytatódik a 2017-18-as szezonban is, ami az árakra is hatással lesz.

Globálisan nézve a hústermelés már a harmadik egymást követő évben stagnál a kínai piac várható visszaesése miatt, növelve az Egyesült Államokból és Indiából érkező import súlyát. Eközben az előrejelzések szerint a tejtermelés világszerte 1,4 százalékkal bővül, legerősebben Indiában.

A FAO legfrissebb Gabonakészletek és –igények gyorsjelentése 2 594 millió tonnára becsüli az összesített gabona-kibocsátást, ami így fél százalékkal kisebb lesz az előző évinél. A felhasznált gabona mennyisége eléri a 2 584 millió tonnát. Ahogy a kereslet várhatóan alulmarad a termeléshez képest, a gabonakészletek a szezon végén jövőre 703 millió tonnán állnak majd.

A készletekre vonatkozó előjelzések jelentős mozgásokat valószínűsítenek Kínában, ahol a szemes termények jelentősége csökken a búzával és a rizzsel szemben, de általánosságban elmondható, hogy a készletek bőségesek lesznek.