2024 április 24

A Revolut mesterséges intelligenciával véd minket

A Revolut mesterséges intelligencia segítségével védi ügyfeleit a bankkártyás csalásokkal szemben. Megszabadítva ezzel az ügyfeleket a csalók hatalmából.

A Revolut – a világszerte több mint 35 millió ügyféllel rendelkező pénzügyi szuperapp – hétfőn jelentette be, hogy elindította fejlett csalásfelismerési funkcióját. Ezzel megóvja az ügyfeleit a bankkártyás csalásoktól. A Revolut már alkalmaz olyan technológiát, amely felismeri a felhasználók által jóváhagyott fizetési kérésre épülő ún. APP-csalásokat (Authorised Push Payment – ennek során a bűnözők megtévesztéssel arra veszik rá az ügyfeleket, hogy a pénzüket egy másik számlára utalják át), de most az újabb védelmi hálónak köszönhetően a Revolut-ügyfelek még inkább biztonságban érezhetik magukat. Hiszen ez a kifinomult, mesterséges intelligencián alapuló funkció képes beazonosítani a kockázatos tranzakciókat, túljár a bűnözők eszén és megvédi az ügyfelek pénzét.

Mesterséges intelligenciával a csalók ellen

A Revolut új MI-alapú csalásellenes funkciója fejlett gépi tanulás segítségével ismeri fel, ha egy ügyfelet be akarnak csapni. Így még a pénzeszközök átutalása előtt hatástalanítja a csalók ármánykodását. A Revolut pénzügyi bűnözés elleni csapata által kialakított új funkció meg tudja állapítani, hogy nagy-e a valószínűsége annak, hogy az ügyfél csalónak készül kártyás fizetést küldeni. Ha igen, el is utasítja azt. Ezután az ügyfél már nem tud hasonló tranzakciókat lebonyolítani, az appban pedig megjelenik számára egy csalásmegelőzési képernyősorozat. E folyamat során meg kell adnia néhány adatot a megkísérelt tranzakcióval kapcsolatban. Itt a fő cél az, hogy kiderüljön, vajon az ügyfél még mindig követi-e a csaló utasításait. Az app csalással kapcsolatos, oktató jellegű sztorikkal buzdítja őket arra, hogy a fizetés lebonyolítása előtt alaposan gondolják át a döntést. A Revolut rendszere egy csevegőablakba is átirányíthatja őket, ahol a cég egyik csalásszakértője feltesz néhány további kérdést, hogy megállapítsa, valóban átverésről van-e szó.

A bankkártyás csalásfelismerő funkció bevezetése óta a Revolut 30%-os visszaesést tapasztalt az olyan bankkártyás csalások miatti veszteségek terén. Amelyek abból fakadnak, hogy az ügyfelek pénzügyi és befektetési területen tevékenykedő kereskedők számára küldenek pénzt.

Katarzyna Said Nagy, a Revolut Bank Europe pénzügyi bűnözéssel kapcsolatos műveletekért felelős vezetője nyilatkozta: „Izgalommal tölt el bennünket, hogy bevezethetjük új, mesterséges intelligencián alapuló csalásellenes funkciónkat, amely fejlett technológiájának köszönhetően megakadályozza a csalókat abban, hogy kihasználják a hétköznapi emberek jóhiszeműségét. Hónapokon át fejlesztettük és teszteltük a terméket, hogy az ügyfeleink továbbra is biztonságban utalhassanak és költhessenek pénzt. Manapság egyre több bank megtiltja vagy nagymértékben korlátozza a kriptós és befektetési weboldalak részére küldött kártyás fizetéseket. Ahelyett, hogy teljesen letiltanánk ezeket a tranzakciókat, fejlett funkciónkkal továbbra is lehetővé tesszük ügyfeleinknek a jogszerű fizetések végrehajtását, ugyanakkor beavatkozunk azokban az esetekben, amikor bűnözők próbálják csalárd tranzakciók lebonyolítására rávenni őket. Egyszerre gondoskodunk tehát ügyfeleink szabadságáról és biztonságáról.”

A Revolut egész világra kiterjedő adatai szerint 2023-ban az APP-csalások során keletkezett teljes veszteség 59%-a befektetési csalásoknak tudható be. Annak ellenére, hogy az átverések mindössze 14%-ában fordult elő ez a csalástípus. Azaz viszonylag kevés esetben került sor sorsfordító összeg eltulajdonítására. Ezzel szemben az APP-csalások közül a vásárlási csalás volt a legjellemzőbb: ugyanebben az időszakban világszinten a csalások számának 62%-át, az elveszített pénz összmennyiségének viszont kevesebb mint 9%-át tette ki, ami azt mutatja, hogy a kisebb csalások gyakrabban fordultak elő, de az anyagi veszteség összességében kevésbé volt jelentős.

A Revolut mesterséges intelligenciával véd minket

Az új MI-alapú bankkártyás csalásfelismerő funkció világszerte minden ügyfél számára elérhető a Revolut appban.

Borítókép forrása: Shutterstock