2024 április 24

55 millió dollárt szerzett vissza a Binance a csalóktól

A digitális pénzügyi eszközök egyre szélesebb körben vállnak elfogadottá. A velük való kereskedelem volumene, a tranzakciók száma ezzel együtt fokozatosan nő. A kriptotér éppen ezért került a csalók és hekkerek célkeresztjébe. Habár a törvénytelen tranzakciók száma a kriptotérben elenyésző és fokozatosan csökken. A Binance ügyfélszolgálata és biztonsági csapata a hatóságokkal és a kriptoközösséggel együttműködve sok százmillió dollár értékben mentett meg, vagy szerzett vissza digitális pénzeszközöket hekkerektől, csalóktól, és juttatta őket vissza tulajdonosaiknak az elmúlt két évben.   

A Chainalysis legfrissebb, 2024. évi beszámolója szerint a kriptovalutákkal lebonyolított transzakcióknak csak elenyésző, mindössze 0,34% volt köthető illegális cselekményekhez 2023-ban. Ráadásul a trend folyamatos csökken (2022-ben 0,42% volt ez az érték). A kriptoiparágnak mégis komoly kárt okoz minden egyes olyan bűneset, amelyre fény derül. Megrengetheti a meglévő és potenciális kriptofelhasználóknak az ökoszisztéma biztonságába vetett bizalmát.

A Binance éppen ezért tesz határozott intézkedéseket a felhasználók adatai és befektetései védelme érdekében. Még akkor is, ha az ilyen intézkedések kritikákat válthatnak ki olyanok részéről, akik szerint a decentralizált piacok szabályozását teljesen rá kell hagyni a „kódokra”. A Binance a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a felhasználói biztonságára. Ennek érdekében kész volt összefogni az iparág más szereplőivel és a nyomozó hatóságokkal is. Meggyőződése, hogy az egész szektor érdeke az ökoszisztéma integritásának fenntartása.

Több százmillió dollárnyi eszköz eltulajdonítását akadályozta meg a Binance

Ennek az elkötelezettségnek kézelfogható eredményei voltak az elmúlt években. A Binance Biztonsági csapata csak 2023-ban mintegy 55 millió dollárnyi digitális pénzeszköz eltulajdonítását akadályozta számlák zárolásával, kifizetések blokkolásával vagy eszközök lefoglalásával.

55 millió dollárt szerzett vissza a Binance a csalóktól

A csalók többféle módszert is bevetnek, hogy megkárosítsák a felhasználókat. Hálózati hibákra, blokklánc-frissítésekre, pénztárca-karbantartásra hivatkozva utasítják el a tokenek jóváírását, rossz pénztárcákba teljesítik a kifizetéseket, hamis tokeneket és hálózatokat kreálnak. Ám olyan is előfordul, hogy a felhasználó hibájából, tévedéséből fakadóan vész el kriptopénz. Sajnos, a blokkláncok sajátosságából fakad, hogy nagyon nehéz az elveszett kriptovalutákat helyreállítani. Ha egy tranzakció, amely során a tokent rossz helyre küldték, végbemegy, a legtöbb esetben már nem nagyon lehet mit tenni.

Az egyik leggyakoribb csalási forma, amikor „kirántják a szőnyeget” a felhasználó lába alól. A „rug pull” során egy egyén vagy egy bűnözői kör létrehoz egy tokent, felpumpálják az árát, majd rendkívül drágán gyorsan megszabadulnak tőle, még mielőtt a token ára nullára esne. Az akció után a csaló vagy csalók felszívódnak.

Más iparági szereplőkkel és a hatóságokkal együttműködve, a Binance Ügyfélszolgálata (Binance’s Customer Service) azonban több esetben is sikerrel szerezte vissza a felhasználók pénzét, vagy tudta megakadályozni a tranzakció lebonyolítását. Tavaly az ügyfélszolgálat munkatársai 171 739 esetben jártak el és sok tízmillió dollár értékben mentettek meg felhasználói kriptoeszközöket.

Gyorsan lebuktak

2020 októberében a WineSwap elnevezésű rug-pull csalást sikerült lebuktatniuk, kevesebb, mint egy órával azután, hogy elindult. A Binance Security csapata gyorsan feltárta a pénz útját, az összegek kifizetését pedig blokkolta. A rákövetkező napon magát a csalót is megtalálták, végül pedig az eltulajdonított pénzeszközök 99,9%-át sikerült jogos tulajdonosaikhoz visszajuttatni.

Hasonlóan sikeres akció zajlott le 2021 márciusában, amikor a csalók mintegy 31,5 millió dollárhoz jutottak hozzá jogtalanul, tokenek formájában. A Binance a teljes BNB blokklánc közösséget mozgósította azért, hogy nyomára leljenek a pénznek, végül ezek 95%-át sikerült visszaszerezni, ami azóta is a legnagyobb összegű fogás a Binance történetében.

2023 májusában, egy XIRTAM néven futó rug pull projekt keretében loptak el csalók mintegy 3,3 millió dollár értékű EHT-t befektetőktől. Szeptemberig ebből 2,3 millió dollárnyi eszközt juttatott vissza a Binance az áldozatoknak, és a folyamat még nem zárult le.

Hasonlóan sikeres műveleteket hajtott végre a Binance hekkerek ellen is. Akik platformok és pénztárcák sérülékenységeit kihasználva igyekeznek tokeneket lopni. Előfordul, hogy állami szereplők állnak mögöttük (pl. Lazarus, amely egy észak-koreai hekker-csoportot takar). A Binance több százmillió dollárnyi kriptovaluta eltulajdonítását akadályozta meg csak az elmúlt két évben a hatóságokkal és a blokklánc közösséggel együttműködve.

Web3 tréning az INTERPOL nyomozóinak

A Binance az egész szektort átfogó és a hatóságokat is érintő együttműködést elengedhetetlennek tartja ahhoz, hogy a kripto-ökoszisztéma biztonsága szavatolható legyen.

A Binance saját képzési programja (Global Law Enforcement Training Program) keretében tavaly, az Interpollal együttműködve 120 tréninget – szemináriumot, workshopokat, képzéseket – tartott az INTERPOL munkatársainak. Ezek során nyomozókat ismertettek meg a Web3 ökoszisztéma, a kriptotér, kriptotőzsdék működésével, azokkal a módszerekkel, amelyekkel a Binance segíti a hatóságok munkáját (számlák zárolása, adatbekérés, eszközök lefoglalás stb.). Az Interpol részéról 30 nyomozó vett részt ezeken a képzéseken.

Horest Au Yeung, az INTERPOL munkatársa így kommentálta az együttműködést: „Ahogy a digitális eszközök egyre inkább elfogadottá válnak, szükségszerűen egyre több bűncselekménnyel szembesülünk a digitális térben. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többször működjünk együtt az iparág szakértőivel, például a Binance munkatársaival, hogy az információt egymás között megosztva, a stratégiáinkat összehangolva, együtt tudjunk fellépni a bűnözőkkel szemben. Nagyra értékeljük a tréningeket, amelyek segítenek nekünk jobban megérteni a Web3 működését, így a jövőben felkészültebben tudjuk kezelni a fenyegetéseket.

Borítókép forrása: Shutterstock