2023 március 31

Tanúmeghallgatások az MVM-perben

Az ügyben Kocsis Istvánt és öt társát bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja a Fővárosi Főügyészség. A vádirat szerint a vádlottak (az elsőrendű a Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezetője, a másodrendű az MVM volt vezérigazgatói főtanácsadója, a harmadrendű a System Consulting Zrt. elnök-vezérigazgatója, a negyedrendű az MVM tulajdonában lévő Paksi Atomerőmű Zrt. volt vezérigazgatója, az ötödrendű az erőmű volt osztályvezetője, míg a hatodrendű az erőmű volt főosztályvezetője) munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, ezzel az MVM sérelmére 15,1 milliárd forint vagyoni hátrány okoztak, ebből 12,1 milliárd megtérült.

A tanúk között meghallgatták az MVM jogi és igazgatósági osztályának volt vezetőjét, a cég volt számviteli osztályvezetőjét, és az üzletfejlesztési osztály volt vezetőjét is. A bíróság a vitatott hitelszerződés keletkezésének körülményeit firtatta, a vádlottak és védőik pedig azt, hogy 2008 után (Kocsis István leváltását követően) miért maradtak abba az előkészített projektek, amelyek miatt hűtlen kezeléssel vádolják őket. Sz. András másodrendű vádlott megfogalmazása szerint az MVM úgy váltott stratégiát, mint aki egy régi autóból olyan formán ül egy újba, hogy a régit nem eladja, hanem az út szélén hagyja, és most ennek az elveszett árát rajtuk, a vádlottakon akarják behajtani.

A tárgyaláson elhangzottak szerint az áramtársaság a 2008-as vezetőváltás után a külpiaci terjeszkedés helyett hazai szenes és nukleáris fejlesztésekre koncentrált. A félbemaradt projekteket az MVM független szakértők bevonásával vizsgáltatta meg, hogy mit érnek a piacon. Egyik vádlott sérelmezte, hogy csak ügyvédi irodákat és bankokat vontak be a vizsgálatba, szakmai céget nem. Kocsis István az egyik meg nem valósult erőművel kapcsolatban úgy fogalmazott, elégséges dokumentumot és aláírt előszerződést hagyott hátra, a meghiúsult befektetéssel „rengeteg pénzt vesztett az ország”. A másodrendű vádlott szerint több erőmű-befektetéssel is ez történt.

A március elején indult per tárgyalása kedden folytatódik további tanúk meghallgatásával.