2023 február 01

Tágul a szakadék a legnagyobb gazdaságok között

Lassú növekedésben bízhatnak

Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, hogy miután áprilisban a hazai össztermék (GDP) 0,7 százalékkal csökkent, májusban valószínűleg 0,5 százalékra mérséklődik a gazdasági visszaesés éves összevetésben.

A tárcavezető szerint a második negyedév végére megáll a gazdasági zsugorodás, ami a harmadik negyedévtől igen lassú növekedésbe vált át. Az orosz GDP tavaly 3,7 százalékkal esett vissza, az idei első negyedévben 1,2 százalékkal csökkent.

Meglepően jó adatokat produkáltak

Az ausztrál gazdaság a vártnál nagyobb mértékben nőtt az első negyedévben, az éves szintű bővülés három éve a legnagyobb volt. Az ausztrál statisztikai hivatal szerdai közlése szerint január-márciusban a hazai össztermék (GDP) 1,1 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, amikor kisebb, 0,7 százalékos gazdasági bővülést jegyeztek fel. Éves összevetésben 3,1 százalék volt az ausztrál gazdaságnövekedés az idei első negyedévben.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Elemzők és kormányzati illetékesek kisebb növekedéssel számoltak, negyedéves szinten 0,8 százalékos, éves bázison mintegy 2,8 százalékos bővülést vártak. Az első negyedévi gazdasági növekedéshez a nyersanyagexport bővülése és a lakossági kereslet élénkülése járult hozzá.

Egyik hír rosszabb mint a másik

Brazíliában az elhúzódó válság hatására nőtt a munkanélküliség és csökkentek a lakossági jövedelmek. A brazil statisztikai hivatal arról számolt be, hogy az április végéig tartó három hónapban 11,2 százalékra emelkedett a munkanélküliség a három hónappal korábbi 9,5 százalékról, és az egy évvel korábbi 8 százalékról.

A hivatal kimutatása szerint az átlagjövedelem 1962 reál (552 dollár) volt az április végéig tartó negyedévben, kisebb a három hónappal korábbi 1977 reálnál. Brazília gazdasága tavaly 3,8 százalékkal zsugorodott, és a jegybank által a héten megkérdezett száz szakértő véleménye szerint idén is hasonló mértékű visszaesésre lehet számítani.