2024 április 18

Szigorodott a zöld projektek finanszírozása

A válság hatására jelentősen szűkült a hazai projektfinanszírozási piac, illetve számottevően módosultak, szigorodtak a feltételek. Az OTP Bank szakembere kiemelte, hogy a klasszikus, teljes visszkereset nélküli finanszírozás gyakorlatilag eltűnt a palettáról.

„A hazai pénzintézetek az utóbbi években, általánosságban minél nagyobb biztonságra törekszenek. Azokat a projekteket preferálják, amelyeknél a beruházás valamennyi oldalról – a tulajdonos, a biztosítékrendszer, a hosszú távú szerződések, az esetleges limitált visszkereset – megfelelően körbe vannak bástyázva.” – fejtette ki Révész Éva, az OTP Bank főosztályvezetője, a Green Energy Investment Forum 2012 előadója.

Az új zöld projektek létrejöttének feltételei

Az OTP szakértője szerint a zöldenergia projektek megvalósítását, illetve finanszírozhatóságát alapvetően meghatározza a jogi háttér. A kötelező átvételi árak, a zöld bizonyítványrendszer, a korrekt futamidő, tehát a megfelelő áram átvételi biztosítékok hiányában nehezen biztosítható a zöld energia projektek megtérülése. A magas kockázat miatt a banki finanszírozhatóság is megkérdőjeleződik, illetve ellehetetlenül.

A szakértő szerint a hazai energetikai beruházások elterjedését a gyorsan változó, illetve bizonytalan szabályozási környezet kezelésével is ösztönözni lehet. A jelenlegi szabályozási környezet ugyanis jelentősen emeli a projektek finanszírozási költségét, amely alapvető versenyképességi problémaként is megjelenhet a régióban a külföldi tőkéért folytatott versenyben.

Nemzetközi kitekintés

Magyarországhoz hasonlóan valamennyi szomszédos országot sújtotta a válság és a hitelezési piacok mindenhol beszűkültek. A zöld projektek finanszírozhatósága szempontjából néhány országban ugyan kedvezőbb a helyzet, mint itthon, de kisebb-nagyobb jogi bizonytalanságok mindenhol vannak- vélekedett Révész Éva.

A nyugati megújuló piacok kezdenek telítődni, így egyre több befektető és energiavállalat fordul a kelet-közép-európai és délkelet-európai régióban rejlő zöld befektetési lehetőségek felé. A külföldi befektetők alapvetően kockázatosabb piacként tekintenek Kelet-Közép-Európára, ezért egy jól átgondolt, transzparens és megfelelő biztosítékokkal ellátott támogatási rendszer bevezetése komoly versenyelőnyt jelenhet a régióban.