2023 március 22

Stagnálnak a termelői árak az eurózónában

Változatlanság

Áprilisban az előző havihoz képest az euróövezet 19 tagállamában nem változtak a termelői árak a márciusi 0,3 százalékos csökkenés után. Piaci elemzők 0,3 százalékos havi áremelkedést vártak áprilisra. Az Európai Unió 28 tagállamában a termelői árak stagnáltak áprilisban a márciusihoz képest, amikor is 0,2 százalékkal csökkent az árszint.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Éves összevetésben az euróövezetben 4,3 százalékkal, az EU-ban 4,8 százalékkal emelkedtek a termelői árak áprilisban. Az euróövezetre piaci szakértők 4,4 százalékos áremelkedést vártak áprilisra a márciusi 3,9 százalék után. A havi stagnáláshoz az euróövezetben az energiaárak 0,6 százalékos csökkenéssel járultak hozzá, az ipari termelői árak pedig az energiaárak nélkül 0,2 százalékkal emelkedtek.

Az adatok

A termelői árak áprilisban havi összevetésben a legnagyobb mértékben Bulgáriában emelkedtek, 1,3 százalékkal, valamint Görögországban 0,6 százalékkal, Lettországban és az Egyesült Királyságban 0,5 százalékkal.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A legnagyobb havi árcsökkenést, 0,9 százalékosat Írországban regisztrálták áprilisban, illetve Svédországban 0,7 százalékosat, Franciaországban és Szlovákiában pedig 0,6 százalékosat. Az euróövezetben a termelői árak éves 4,3 százalékos emelkedéséhez az energiaárak 9,1 százalékos növekedéssel, az alapanyagok 4,0 százalékos növekedéssel járultak hozzá. Az ipari termelői árak energiaárak nélkül 2,5 százalékkal nőttek áprilisban az euróövezetben az egy évvel korábbihoz képest.

A legnagyobb éves áremelkedést Belgiumban regisztrálták áprilisban, 12,8 százalékosat, valamint Hollandiában 8,7 százalékosat, az Egyesült Királyságban pedig 8,1 százalékosat. Luxemburgban a termelői árak áprilisban 2,7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Magyarországon a termelői árak az előző havihoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek áprilisban a márciusi 0,1 százalékos havi emelkedés után, az egy évvel korábbihoz képest pedig 6,7 százalékkal, a márciusi 6,5 százalékos éves áremelkedés után.