2024 május 23

Soros kirakná a németeket az euróövezetből

„Németországnak vezető szerepéből származó terhek felvállalásával vagy a növekedési politika előmozdítása, a politikai unió megerősítése és a tehermegosztásra irányuló erőfeszítések élére kellene állnia, vagy egy baráti megállapodással távoznia” – fogalmazott Soros György szombat esete a Reuters TV csatornának adott interjúban Bécsben. Szerinte egy Németország nélküli, francia-vezetésű „latin-euróövezet” sokkal versenyképesebb lenne és olcsóbban finanszírozhatná adósságát.

Soros György az interjúban rámutatott, hogy a recesszió elhúzódását vonná maga után és a európai közeledési folyamat „keserves végét” jelentené, az eladósodott dél-európai országok nem részesülnének még több támogatásban. Ehhez mindenek előtt le kellene írni adósságuk egy részét és a német kormánynak lazítania kellene takarékossági politikáján. Németországnak fel kell adnia Bundesbank-ihletésű elvi szembenállását az államadósság jegybanki finanszírozásával és a szigorú, inflációscél-követő politikát.

Soros György szerint az EKB legutóbb bejelentett kötvényvásárlási programja „a korábbi intézkedéseknél több időhöz juttatja majd” Európát, bár a maga részéről úgy látja, hogy sem Spanyolország, sem Olaszország nem fog részt venni benne. Európának Soros György szerint sokkal inkább a németek által ellenzett közös kötvényre lenne szüksége.  „Másodsorban pedig növekedésre, egy növekedési programra lenne szükség, és ez megint egy olyan dolog, amit Németország nem támogat” – mutatott rá.

Soros György a kialakult helyzetet az 1982-es válsághoz hasonlította, amikor a hitelezők a nemzetközi bankrendszer védelmében éppen annyi támogatásban részesítették az eladósodott országokat, hogy azok recesszióba vezető megszorító programok árán még képesek legyenek finanszírozni adósságukat.

„Hasonló dolgok történnek most az euró válsággal kapcsolatban mint Latin-Amerika ‘elveszett évtizede’ során és Németország is hasonló szerepet játszik az euróövezetben, mint amit az IMF játszott akkor a nemzetközi pénzügyi rendszerben” – fejtette ki Soros György. „Ez a politika öt-tíz évig is tartó recesszió felé tereli Európát, és egy ilyen forgatókönyv” – ahogy a befektetési alapkezelő szakember a Reuters TV-nek szombat este adott interjúban elmondta – „nem csak az euró, de az Európai Uniót létezését is veszélybe sodorja”.