2024 május 30

Rontják növekedési előrejelzésüket a gazdaságkutatók

A párizsi központú nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szeptember elején megjelent előrejelzése szerint a német gazdaság jövőre recesszióba süllyed. Az időközben megjelent német elemzések szerint ettől nem kell tartani, de az Európai Unió legnagyobb gazdasága a korábban vártnál jóval kisebb mértékben növekedik 2013-ban. Az előrejelzések közös eleme, hogy úgy vélik, az elhúzódó euróövezeti válság visszaveti a német

Hétfőn a kölni német gazdaságkutató intézet (Institut der deutschen Wirtschaft Köln – IW) frissítette prognózisát, amely szerint az áprilisban jósolt 2 százalék helyett csupán 0,7 százalékos gazdasági növekedés lehet 2013-ban. Az előző héten az esseni központú rajna-vesztfáliai gazdaságkutató intézet (Rheinisch-Westfälische Institut für Wirtschaftsforschung – RWI) a tavasszal jósolt 2 százalékról 1 százalékra módosította jövő évi növekedési előrejelzését, a Kielben működő világgazdasági kutatóintézet (Institut für Weltwirtschaft – IfW) pedig 1,7 százalékról 1,1 százalékra rontotta a GDP-növekedésre adott becslését, míg a hallei gazdaságkutató intézet (Institut für Wirtschaftsforschung Halle – IWH) 2,2 százalékról 0,8 százalékra változtatta prognózisát.

gazdaság fejlődését, de az eurózónán kívüli piacokon jelentkező kereslet és a belső fogyasztás növekedése révén elkerülhető a recesszió. A munkaerőpiac stabil marad, a 82 milliós országban továbbra is történelmi távlatban rendkívül alacsony szinten, 3 millió körül marad a regisztrált munkanélküliek száma. A magas foglalkoztatottság és a belső kereslet élénkülése nyomán az államháztartási folyamatok is kedvezően alakulnak, van olyan elemzés is, amely szerint már az idén sem lesz deficit a költségvetésben, és jövőre is fedezik a bevételek a kiadásokat.

Ugyanakkor a gazdasági növekedés lendülete megtörik, a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi 3 százalékos bővülés után az idén és jövőre is csupán 1 százalék körüli mértékben növekedik. Szerdán a német bankszövetség (Bundesverband deutscher Banken – BdB) adta ki konjunktúrajelentését. A mintegy 210 németországi pénzintézetet tömörítő szövetség szerint a GDP jövőre 1,1 százalékkal nőhet éves összevetésben, szemben az év elején jósolt 1,5 százalékkal.

Az intézetek a 2012-re vonatkozó előrejelzéseken is rontottak, a tavasszal várt 0,9-1,25 százalék közötti szintről a 0,8-1 százalék közötti szintre vitték le a GDP-növekedési várakozásukat, mindenekelőtt az euróövezeti válságra hivatkozva. A külön-külön végzett vizsgálatok után a vezető német gazdaságkutató műhelyek osztrák és svájci intézetekkel együtt október közepére elkészítenek egy közös prognózist, amely aztán beépül a kormány előrejelzésébe. A legutóbbi, az idén tavasszal készült közös előrejelzés szerint az idén 0,9 százalékos, jövőre pedig 2 százalékos GDP-növekedés várható. A kormány visszafogottabb, 2012-re 0,7 százalékos, 2013-ra 1,6 százalékos gazdaságnövekedési prognózist adott tavasszal. Az időközben megjelent, többnyire lendületvesztésre utaló tényadatok és az új elemzői előrejelzések alapján a német kormány októberben várhatóan ront a növekedési előrejelzésén.