Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Rengeteget spórolhatunk egy építkezés alatt

Két évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött az újHÁZ Centrum szakértői úgy vélik: az építőanyag-beszerzés korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek gyakran elképzeljük. Meggyőződésük, hogy megfelelő tájékozódás, részletes költségvetés és tudatos döntések sorozata nélkül nem is érdemes belevágni.

„Ha nem döntünk okosan, nemhogy intelligens otthonunk alapjait nem tudjuk lefektetni, de akár még abba a hibába is beleeshetünk, hogy a beruházást sem tudjuk megvalósítani” – mutatnak rá.

Valóban, nem egy olyan ingatlanhirdetést láthatunk az interneten, ahol félkész újépítésű házakat árulnak a korábban álmaik otthonát tervezők. Számukra a kivitelezés forráshiány és nem megfelelő előkészítések miatt rémálommá vált. Néhány egyszerű, tudatos lépéssel azonban elkerülhető a katasztrófa.

A költségvetés mindenekfelett

Az első és egyben legfontosabb feladat a költségvetés megtervezése, melyet kizárólag meglévő anyagi kereteink mentén állítsuk össze. A teljes összeg nagyjából kétharmadával anyagköltségként számoljunk, a maradék egyharmadot pedig tartalékoljuk a kivitelezők munkadíjára. Fontos, hogy különítsünk el 5-10 százalékot az esetleges váratlan kiadásokra, melyek még a legjobban tervezett építkezés esetén is felmerülhetnek.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ha tudjuk, hogy mekkora keretből gazdálkodhatunk, kérjünk árajánlatot több helyről mind az építőanyagokra, mind pedig a munkadíjra vonatkozóan. Fontos azonban, hogy megbízható, elvárásainknak megfelelő szakértő kereskedőt és kivitelezőt válasszunk, akikhez kérdéseinkkel is bármikor fordulhatunk, és akik szívesen adnak tanácsokat, javaslatokat amennyiben elbizonytalanodnánk.

Időt, energiát spórolhatunk, ráadásul kevesebb stresszel jár, ha komplex szolgáltatást nyújtó kereskedést választunk. Törekedjünk arra, hogy egy helyről szerezzük be az építőanyagokat, így a több anyagra kiterjedő vásárláskor kapott nagymértékű kedvezmények miatt jelentős összegeket spórolhatunk meg.

Okos döntésekkel csökken a rezsi

Az egy helyről beszerzett építőanyagok esetében szakértő segítségével tudjuk ütemezni a kiszállítást, az alapanyagok megrendelését, gyártását is. Nem kell aggódnunk amiatt, hogy nem készül el időben valami, vagy csúszik a kiszállítás, és nem kell raktárkészletből azonnal csempét vagy szanitert sem választanunk, akkor, amikor tudjuk, megfelelő ütemezés esetén a számunkra jobban tetsző burkolóanyag is megérkezhet időre, ha megrendeljük.

Elmaradnak tehát a kényszerű kompromisszumok. Házhozszállítást szinte minden kereskedő vállal, így megkímélhetjük magunkat a nehéz építőanyagok rakodásától és a bedolgozásra váró anyagok folyamatos kerülgetésétől is.

Ha egy helyen vásárolunk, úgynevezett csomagokat is vehetünk, amelyek kedvezőbb árat és nagyobb hatékonyságot garantálnak például a falazóelemek és a hozzájuk kapcsolódó szigetelések esetében. Amennyiben kedvező ár-érték arányú terméket választunk, az hosszú távon is kifizetődik, ráadásul okos döntések sorozatával komoly összegeket takaríthatunk meg az energia-hatékony megoldások okozta rezsicsökkenéssel is.

Az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői hangsúlyozzák: mindez természetesen csak akkor igaz, ha valóban megbízható szakemberekkel dolgozunk együtt. Számos olyan kivitelező van ugyanis jelen a piacon, mely anyagbeszerzéssel együtt ajánlja ki munkáját, azonban a haszon maximalizálása érdekében nem feltétlenül a legjobb minőségű és energia-hatékony megoldásokat biztosító anyagokat használja. Gyakran előfordul az is, hogy a megbízó nem is tudja pontosan, milyen anyagot építenek be a munkafolyamatok egyes fázisaiban.

A tudatos, megfontolt kivitelező-választással, az előre megtervezett anyagrendelésekkel, kiszállításokkal egy új építésű házesetében súlyos százezreket spórolhatunk meg, de egy egyszerűbb átalakítás esetében is tízezrek maradhatnak a zsebeinkben.