2024 február 28

Drónokkal és kerítéssel a sertéspestis ellen

Vészhelyzet

Jirí Cunek regionális elöljáró a hét elején hirdetett vészhelyzetet tucatnyi településen. A pénteken kezdett kerítésépítés a védelmi intézkedések része. A 73 centiméter magas kerítés teljes hossza mintegy 12 kilométer lesz és mintegy 40 négyzetkilométernyi területet vesz körbe.

Péntek estig 2,5 kilométernyi készült el, egy hetet szánnak az egész felépítésére. Vlastimil Kamír, a kerítést szerelő cég vezetője szerint a drótokba, amelyek az egyes falvak közti határokat zárják le, 10 ezer volt feszültségű villanyáramot vezetnek be. Az állatok megállítására legalább négyezer voltos áram szükséges – jegyezte meg.

„Reméljük, hogy a villanykerítéssel és a további óvintézkedésekkel sikerül megakadályoznunk a sertéspestis továbbterjedését” – nyilatkozta Zdenek Hlustík, a regionális vadászszövetség elnöke Zlínben újságíróknak.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Fertőzött vadakat találtak

A területet drónokkal fogják ellenőrizni és felügyelni. Az afrikai sertéspestissel fertőzött első vaddisznókat június második felében fedezték fel a Zlíni régióban. A hatóságok a régióban megszüntették az elszaporodott vaddisznók kilövésének korlátozását, és a vadászok azóta mintegy 1300 állatot ejtettek el.

Több száz vadat a szomszédos régióban lőttek le, de ott eddig egyetlen esetben sem állapították meg a fertőzést. A hatóságok ezért döntöttek arról, hogy a fertőzött régiót elszigetelik. Becslések szerint a mintegy 40 négyzetkilométeres körzetben még sok száz vaddisznó tanyázik. Az afrikai sertéspestist a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre nem jelent veszélyt.