2024 március 04

A Mol adta meg a kellő lökést az indexeknek

Jelentős emelkedés Nyugat-Európában

A londoni FTSE100 index 0,48 százalékos, a frankfurti DAX-30 1,22 százalékos pluszban, a párizsi CAC-40 mutató 1,44 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

Az európai tőzsdezáráskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 37 cent emelkedéssel 52,38 dolláron állt.

Ugyanekkor a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,15 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P 500 index pedig 0,16 százalék pluszban volt. A technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója 0,27 százalék emelkedést jelzett.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Erősödés

A részvénypiac forgalma 10,6 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. A BUX 36 416,07 ponttal csütörtökön is csúcsot döntött. Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője az M1 aktuális csatornán elmondta: a Mol több mint 3 százalékkal erősödött, ennek köszönhető a BUX emelkedése is.

A Mol-csoport a várakozásokat meghaladó második negyedéves eredményekről számolt be pénteken, a társaság a fél év teljesítménye alapján felfelé módosította idei eredményvárakozását. A kereskedés végén érkezett a hír, hogy az OTP bankot vásárolt Szerbiában, ez segíthette a bankpapír emelkedését – tette hozzá a szakértő.

Az eredmények

A Mol 6,1 milliárd forintos forgalomban 690 forinttal, 3,05 százalékkal, 23 350 forintra erősödött, ez egyben a papír idei legmagasabb záróára. Az OTP-részvények ára 15 forinttal, 0,15 százalékkal, 9815 forintra nőtt, forgalmuk 1,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 467 forintot ért, forgalma 192,5 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 70 forinttal, 1,05 százalékkal, 6570 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2735,25 ponton zárt pénteken, ez 25,17 pontos, 0,91 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Töröltek egy értékpapírt

A kibocsátó kérésére felfüggesztette az Erste Mol Turbo Short 12 Warrant elnevezésű értékpapír tőzsdei kereskedését péntek délután a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója, és a kibocsátó, az Erste Group Bank AG kérésére törli a terméklistáról.

A BÉT honlapján megjelent határozat szerint a strukturált termék utolsó kereskedési napja augusztus 8., az értékpapírt azon a napon törlik a terméklistáról. A tájékoztatás szerint, ha a kibocsátó augusztus 8-án 12 óráig a termék maradványértékét a tőzsdei szabályoknak megfelelően közzéteszi, és arról a tőzsdét megfelelő módon értesíti, a tőzsde az értékpapír kereskedését az utolsó kereskedési nap végéig visszaállítja. A tőzsde vezérigazgatója felhívja a befektetők figyelmét, hogy a termék maradványértékével kapcsolatos kibocsátói tájékoztatást a BÉT honlapján kísérjék figyelemmel.