Rendkívüli Hírek:

2023 május 28

Rekordbevétel a legnagyobb német tőzsdei cégeknél

A tőzsdén jegyzett harminc legnagyobb német cég összesített bevétele 295 milliárd euró volt a július-szeptemberi időszakban, ami új rekord és 11 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az első a Volkswagen-csoport 48,85 milliárd eurós bevétellel. A legnagyobb mértékű, éves szinten 27 százalékos bevételnövekedést is a Volkswagen produkálta. A válságtűrő képesség részben abból fakad, hogy a DAX-cégek tevékenysége egyre inkább nemzetközi jellegű.

Ezt jelzi, hogy a bevétel 50 százaléka Európából, 23 százaléka Észak-Amerikából, 27 százaléka pedig a világ más térségeiből származik. Egy évvel korábban még a bevétel 53 százaléka származott Európából – hívja fel a figyelmet az Ernst&Young elemzése, amelyet hétfőn ismertetett a német sajtó. Az összesített adó- és kamatfizetés előtti eredmény (EBIT) 16,2 milliárd euró volt, 37 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A visszaesés egyszeri hatások következménye, a Deutsche Telekom például csaknem 10 milliárd eurós leírásra kényszerült amerikai érdekeltségének értékvesztése miatt. E hatások nélkül az összesített nyereség is minden korábbinál nagyobb lett volna.

Ugyanakkor a cégek nyereségtermelő képessége gyengült, 100 euró bevételre átlagosan 10 euró profit jut, szemben az egy évvel korábbi 14,3 euróval. Ráadásul a konjunkturális kilátások is gyengék, így a legtöbb cégnél költségcsökkentési, takarékossági programok vannak napirenden, az alkalmazotti állomány ezért a következő időszakban csökkenhet. Az idei harmadik negyedévben még nőtt az alkalmazottak száma, a legnagyobb német tőzsdei cégek együtt összesen 3,51 millió embert foglalkoztattak, ez 2 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.