Rendkívüli Hírek:

2023 október 04

Rá sem fogunk ismerni a Bosnyák térre

Az Echo Investment, az összesen 107 ezer négyzetméteren elterülő Mundo Center bevásárlóközpont építését várhatóan jövő év elején kezdi meg és – a tervek szerint – 2018-ra készül el. Az újonnan épülő bevásárlóközpontban mintegy 170 üzlet, egy multiplex mozi és 1350 parkolóhely várja majd a vásárlókat.

Ez a megállapodás nem az első a cég és az önkormányzat között. A kapcsolat 2006-ig nyúlik vissza, az Echo Investment ekkor vásárolta meg a Csömöri, a Mosztár, a Bosnyák és a Rákospatak utca által határolt telket 4 milliárd forintért, és ennek tízszeresét tervezték a projektbe invesztálni.

Miután a metróépítés kútba esett…

A vásárlás idején még ugyanez a határidő vonatkozott a 4-es metró második, Bosnyák térig tartó szakaszának megépítésére is, ami nagyban hozzájárult a lengyel befektetők optimizmusához.

Miután a metróépítés kútba esett, a lengyel cég 2008 őszén újabb tervekkel állt elő, amelyek jelentősen csökkentették volna az eredetileg 30 százalékra tervezett zöldfelületek arányát, növelve a kereskedelmileg beépíthető területet, s egyben 40 százalékkal csökkentve a parkolók számát. A helyieknek a meglévő sportpálya felszámolása volt leginkább ellenszenves.

A családbarát városközpont vízióját tehát egyre inkább egy óriás pláza váltotta fel. Ennek megépítésére 2012-ben felmentést kapott a plázastop törvény alól a beruházó, de az építés máig nem kezdődött meg.