2024 június 17

Óvatoskodik az MNB az infláció miatt

Volt már elég kamatcsökkentés?

Balog Ádám szerint több tényezőt is figyelembe kell venni az MNB monetáris politikai mozgásterének értékelésénél.

A jegybank 2012. augusztusa és 2014. júliusa között jelentős mértékű, 490 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, illetve további, nemkonvencionális eszközökkel (növekedési hitelprogram, önfinanszírozási program) segítette a gazdaság válságból való kilábalását, az inflációs cél elérésének veszélyeztetése nélkül – mondta az alelnök. Hozzáfűzte: a hazai folyamatos lazítási ciklussal szemben Lengyelországban és Romániában tartósabb ideig változatlanok maradtak a monetáris kondíciók, és csak az elmúlt hónapokban merült fel ismét a lazítási ciklus folytatása.

Balog Ádám emlékeztetett: a szeptember végén megjelent inflációs jelentésben a monetáris tanács úgy ítélte meg, hogy a jelenlegi monetáris kondíciók fenntartása mellett az infláció középtávon a céllal összhangban alakulhat. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a makrogazdasági folyamatok alakulását és a nemzetközi pénzügyi piaci fejleményeket. A monetáris politika vitelére alapvetően az inflációs kilátások érdemi és tartós megváltozása lenne hatással – hangsúlyozta az alelnök.

Elmaradt az infláció a várttól

A várttól elmaradó szeptemberi inflációs adatnak az inflációs kilátásokra gyakorolt hatását egyelőre nehéz megítélni. A szeptemberi inflációs előrejelzés alappályája negatív tartományba jelezte az inflációt szeptemberre. Míg a havi inflációs adatok előrejelzését természetes bizonytalanság övezi, a várttól eltérő elmozdulások hónapról hónapra ellensúlyozhatják egymást – hívta fel a figyelmet Balog Ádám.

Elmondta: a harmadik negyedéves infláció (mínusz 0,1 százalék az előző év azonos időszakához képest) csak enyhén maradt el a várttól. Az elmúlt hetek eseményei és beérkező adatai így nem befolyásolták érdemben a hazai monetáris politika mozgásterét. Az infláció 2014 végére pozitív tartományba emelkedhet a tavaly novemberi szabályozott energiaár-csökkentés hatásának kifutásával párhuzamosan.

A makrogazdasági kilátásokat átfogóan a decemberi inflációs jelentésben értékeli újra a jegybank – jelezte Balog Ádám. Kiemelte egyben, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja, ezért tartózkodik annak közvetlen befolyásolásától. „Az árfolyam alakulása közvetve, alapvetően az inflációs és reálgazdasági kilátásokra gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja a monetáris tanács helyzetértékelését. Az inflációs és reálgazdasági kilátások szempontjából a hosszabb távú árfolyam-tendenciák a meghatározóak” – emelte ki az alelnök.