2024 május 27

Újabb hatmilliárd ment el a rubelre

Az alsóház, az állami duma költségvetési bizottságának ülésén Elvira Nabiullina kijelentette, hogy a jegybank ellenőrzése alatt tartja a devizapiaci folyamatokat. Hangsúlyozta, hogy ellenzi az árfolyamok rögzítését, egy ilyen döntés a kívánttal ellentétes hatást érne el.

Mélypontokon jár a rubel, csökken az olaj ára

A jegybankelnök nyilatkozata után nem sokkal az ukrán válság és annak az orosz gazdaságra gyakorolt hatásai miatt gyengülő rubel újabb történelmi mélypontjára jutott az euróval szemben: az euró 51,258 rubelen soha nem látott szintre esett helyi idő szerint délután negyed kettőkör. A dollárhoz képest is gyengült az orosz deviza, bár a 40,42 rubeles árfolyam a múlt heti rekordalacsony szintnél valamivel jobb.

A rubel árfolyama idén eddig csaknem 18 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, mert az orosz gazdaság gyakorlatilag a recesszió szélére jutott, és a jelentős tőkekiáramlás miatt megingott a befektetők bizalma a rubel iránt. Komoly nyomás nehezedik a rubelre azért is, mert jócskán 100 dollár alá csúszott a nyersolaj hordónkénti ára. Az orosz költségvetés összeállításakor 93 dollárt vettek alapul.

Hétfőn délelőtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 87,74 dolláron, 2010 decembere óta legalacsonyabb szinten is állt, majd 10 óra körül 88,68 dollárra erősödött vissza, ami így is 1,53 dollár csökkenés a pénteki záróértékhez képest.

Az orosz lakosság is egyre nyugtalanabb amiatt, hogy a rubel az év eleje óta folyamatosan veszít értékéből, ami táplálja a nyugati országokból származó élelmiszerekre kivetett exporttilalom által is fűtött inflációt. Az orosz átlagpolgárok megtakarításaikból külföldi valutákat vásárolnak, és ez is fokozza a rubel árfolyamának esését.

Hozzá kell nyúlni a tartalékokhoz

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter hétfőn úgy vélekedett, hogy ha a kőolaj ára és a rubel árfolyama a jelenlegi szinten marad jövőre, a kormánynak valószínűleg meg kell csapolnia a tartalékalapot mintegy 500 milliárd rubel (12 milliárd euró) értékben.

Sziluanov egy vasárnapi nyilatkozatában jelezte, a központi bank arra készül, hogy a jövő évtől áttér a rubel szabad lebegtetésére, megszünteti az euróból és dollárból álló devizakosárhoz kötött árfolyamsávot. A jegybank kizárólag akkor fog beavatkozni a devizapiacon, ha a pénzügyi stabilitást fenyegeti veszély. Jelenleg a központi banknak kötelező interveniálnia, hogy az árfolyamsáv felső vagy alsó határát átlépik a kurzusok.

Szergej Glazjev, az orosz elnök tanácsadója pénteken azt javasolta, hogy néhány évre rögzítsék a rubel árfolyamát. Javaslatát azzal indokolta, hogy a jegybanknak elegendő eszköz áll rendelkezésére ahhoz, hogy bármilyen ésszerű árfolyamot fenntartson vagy rögzítsen a spekulatív várakozások és a pénzügyi spekulációk megfékezésének érdekében.