2024 június 21

Összeültek a világ pénzügyi döntéshozói

A péntektől vasárnapig tartó rendezvényen Magyarországot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviseli.

Lassulástól tartanak

Bár a világgazdasági recesszió forgatókönyve a jelenlegi helyzetben nem valószínű, a valutalap mégis nyugtalan. Maurice Obstfeld, az IMF fő közgazdásza szerint nem tűnik elérhetőnek a robusztus és összehangolt világgazdasági növekedés, különös tekintettel a világ második legnagyobb gazdasága, Kína teljesítményének lassulására.

Kedden közzétett előrejelzésében lefelé módosította a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap. A világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadványban már csak 3,1 százalékos átlagos gazdasági növekedéssel számol a szervezet, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb tavalyinál és 0,4 százalékponttal marad el az áprilisi becsléstől. Az elemzés alapvető megállapítása szerint a fejlett világban tartósan mérsékelt a növekedés, a feltörekvő országokban pedig öt éve folyamatosan lassul.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Meg kell találni a helyes irányt

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a helyzetet nem jellemezné borúsnak, de a fejlett országok tartósan laza monetáris politikája pénzügyi sebezhetőségeket eredményező buborékokat keltett, különösen a feltörekvő piacokon. Lagarde felszólította a döntéshozókat, hogy támogassák a gazdasági növekedést, de „a gyorsan változó és bizonytalan világban” ügyeljenek a pénzügyi kockázatokra.

A perui tanácskozás vízválasztó lehet abból a szempontból, hogy napirenden marad-e az IMF öt éve, Dél-Koreában elhatározott reformja, amelynek értelmében növelnék a fejlődő országok – mindenekelőtt Kína – súlyát a fejlettek rovására. A történelminek nevezett változtatás azonban azóta is várat magára, elsősorban azért, mert az Egyesült Államok eddig sikeresen blokkolta azt. Áttörés ez ügyben Limában sem várható, de – mint azt az IMF egy neve elhallgatását kérő, magas beosztású tisztségviselője elmondta – „az év végéig jó lenne, ha kiderülne, milyen irányba megyünk tovább”.