2024 július 25

Óriásit zakóztak az orosz tőzsdemutatók

Az északi-tengeri Brent ára délelőtt 27 havi mélypontra, 92,57 dollárra süllyedt, 11 órakor 92,98 dolláron jegyezték, ami 1,18 dollár csökkentés a szerdai záróértékhez képest.

Elemzők szerint az árcsökkenést az okozza, hogy miközben stabil a kínálati oldal, gyengül a kereslet. Egyes elemzők szerint a kőolaj ára akár 88 dollárig is eshet, innen kezd majd ismét nőni.

Megfigyelők szerint az OPEC novemberi ülésén valószínűleg a jövő évi termelés csökkentéséről születik döntés. A jelenlegi, 2012 januárja óta érvényes kvóta napi 30 millió hordó. Egyes elemzők szerint 1-1,5 millió hordóval kellene az olajszervezetnek csökkentenie a jövő évi termelését, hogy egyensúly alakuljon ki a piacon.

Elsősorban a kőolaj árcsökkenése miatt esett a moszkvai értéktőzsdéken különösen nagy súllyal rendelkező olajipari részvények árfolyama, és emiatt egy százalék körüli mínuszban álltak az irányadó mutatók.

A dollárban jegyzett részvények árfolyamát tükröző RTS-index 1,34 százalék, a likvidebb rubelkereskedésű MICEX-tőzsdemutató 1,15 százalék gyengülést jelzett.

Akadozik az olajpiac

Annak ellenére, hogy Oroszországban nőtt az olaj és gázkitermelés, az ország olajexportja koránt sem növekedett, ami szépen látszik a ma közölt számokon is.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra”]