2023 december 03

Nyugat-Európát is lekörözi a régiónk

Bíztató az általános trend

Ez a legfontosabb megállapítása a legfrissebb „Kke-bankpiaci kilátások: Közép- és Kelet-Európa – itt a helyünk” című tanulmánynak, melyet az UniCredit Strategy and Corporate Foresight szakterülete készített. A tanulmány az EBRD 2017. május 9-11. között Nicosiában (Ciprus) megrendezett éves közgyűléséhez és üzleti fórumához kapcsolódóan jelent meg, melynek az UniCredit kiemelt fórumpartnere.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Az általánosságban kedvező makrogazdasági környezetet tükrözi, hogy a régió bankszektora – a 2008-2009. évi válság óta először – valamennyi országban nyereséges volt 2016-ban, összességében pedig elmondható, hogy a kke-régió teljesítménye Nyugat-Európáét is meghaladja, noha a jövedelmezőség szintje a térségen belül változó.

A múltbeli problémák egy része megoldódni látszik, ami stabilabb alapokra helyezi a régió bankszektorát. Mostanra három biztató jelenség látható: az első fenntarthatóbb finanszírozási modell, a második a devizahitelezés alacsonyabb aránya az országok lakossági hitelezésében, a harmadik pedig az eszközminőség folyamatos javulása.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Vonzó helyszínnek tartanak minket

„Közép- és Kelet-Európa üzleti szempontból továbbra is vonzó. A GDP növekedési ütemének dinamikája jó, a bankszektor jövedelmezősége továbbra is kedvező. A kke-régióban vezető piaci részesedéssel rendelkező, erős páneurópai kereskedelmi bankként az UniCredit jó pozícióban van ahhoz, hogy fenntarthatóan és szervesen növekedjen a régióban, amely a továbbra is a csoport növekedési motorja marad” – mondta Carlo Vivaldi, az UniCredit CEE Division vezetője.

„A közlemúlt különösen a bankszektort érintő fejleményei jó alapot adnak a viszonylag kedvező kilátásokhoz. A következő két évben (2017-2018) a hitelezés várhatóan csaknem minden országban növekedni fog, miután a sereghajtók is erőre kapnak. A nem teljesítő hitelek aránya várhatóan tovább csökken, míg a jövedelmezőség továbbra is meghaladja majd Nyugat-Európáét” – tette hozzá Mauro Giorgio Marrano, az UniCredit Strategy and Corporate Foresight régiós koordinátora.

Tovább erősödik a digitalizáció

Az innováció szempontjából a digitális bankolás térhódítására lehet számítani a régióban. A kke-országok többségében viszonylag magas fokú a digitalizáció, és bár ez elmarad az EU legfejlettebb országaitól, a felzárkózás folyamatos. Így a régió kiváló lehetőségeket kínál a bankok számára, hogy szolgáltatásaikat még innovatívabb megoldásokkal bővítsék.

A 2600 milliárd euró mérlegfőösszegével az UniCredit a kke-régió vezető bankja. Jól diverzifikált földrajzi jelenléte kiegyensúlyozott teljesítményt biztosít számára a teljes ciklus során. Az eszközösszetétel szempontjából az UniCredit CEE Division eszközeinek 63 százaléka a KKE-EU térségben, 23 százaléka Törökországban, 14 százaléka pedig Oroszországban van.