2023 március 25

Nincs válság, de a gazdaság nem bővül

Az Orbán-kormány törekvése hangsúlyozottan arra összpontosult, hogy ne a lakosságot érintő költségvetési megszorításokkal, hanem a munkára ösztönzéssel, valamint az állam aktivitásának növelésével hozza lendületbe a magyar gazdaságot – mondta a Magyar Hírlapnak adott, kedden megjelent interjújában Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanára.

A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint nem az jelenti a problémát, hogy a kormány magasabb állami tulajdont kíván elérni bizonyos ágazatokban, hanem az, hogy a vásárlásra igazából nincs költségvetési fedezet.

Az interjú során Bod Péter Ákos arról is beszélt, hogy az állami tulajdonszerzés nem indítja be a gazdasági növekedést. Azt mondta: miután a költségvetés deficites, az autópálya-építésre, a vasút korszerűsítésére, a színvonalas oktatásra és egészségügyi ellátásra sincs elég pénz, nemhogy bankok, energiacégek visszavásárlására. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Európa déli részén még tombol az adósságválság, amely kihat az egész eurózónára. Ebben a helyzetben az államot inkább a visszafogottságra, a fegyelmezett gazdálkodásra és a kiadások mérséklésére kellene ösztökélni – tette hozzá.