2024 június 14

Nemzetközi összefogást sürget Putyin

Nem akar háborúzni

„A terrorizmus, a szélsőségesség, a neonácizmus és más fenyegetések elleni hatékony harchoz nélkülözhetetlen az egész nemzetközi közösség konszolidációja” – mondta Putyin. Az orosz vezető szerint Moszkva „mindig a béke erőinek oldalán áll majd, azokkal lesz, akik az egyenjogú partnerség útját választják, akik elutasítják a háborút”.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

„A borzalmas tragédiának (a második világháborúnak) elsősorban a faji felsőbbrendűség bűnös ideológiájával szembeni elnéző magatartás, a világ vezető hatalmai közötti megosztottság miatt nem sikerült elejét venni, ez tette lehetővé, hogy a nácik kisajátítsák azt a jogot, hogy eldöntsék más népek sorsát, hogy kirobbantsák a legkegyetlenebb véres háborút, és hogy halálos céljaik szolgálatába állítsák csaknem az összes európai országot” – hangoztatta Putyin.

Elmaradt az egyik program

Az orosz fővárosban a rossz időjárás miatt kedd reggel lemondták a díszszemle részét képező légi parádét, amelynek keretében 72 repülőgép és helikopter húzott volna el a díszegységek fölött. A Vörös téren 10 ezer katona és 114 egységnyi haditechnika vonult fel – közöttük első alkalommal a sarkvidéken hadrendbe állított fegyverzetek. Az eseményt az orosz televízió 50 kameraállásból közvetítette.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Putyin a díszszemlét követően veteránokkal találkozott, és a Kreml falánál Igor Dodon moldovai elnökkel együtt megkoszorúzta az ismeretlen katona emlékművét, amelyet éppen 50 éve létesítettek a Sándor-kertben. Katonai parádét rendeztek a nap folyamán 28 orosz nagyvárosban és a szíriai Hmejmímben működő orosz légitámaszponton is, mintegy 140 ezer katona részvételével. A Rosszija 24 televízió közvetítette a szakadárok által a kelet-ukrajnai Donyeckben és Luhanszkban megtartott díszszemle képeit is.

Szentpéterváron elmaradt a díszszemle előre bejelentett haditengerészeti része. Hivatalos magyarázatot erre egyelőre nem adtak. Sajtójelentések szerint a változás a kedvezőtlen időjárás mellett azzal függhetett össze, hogy a Balti-tengerre érkezett a Carney amerikai rakétahordozó romboló és hogy hétfőn Észtországban megkezdődött a NATO Tavaszi Vihar hadgyakorlata.

Rengeteg rendezvényt tartanak
Moszkvában az ünnep alkalmából mintegy 400 rendezvényt tartanak, és 16 helyen rendeznek tűzijátékot. A moszkvai győzelem napi ünnepségek megrendezésének költségvetése idén 456 millió rubel (csaknem 2,3 milliárd forint) volt, amelyből 150 millió rubelt fordítottak a díszszemlére. A történészek többsége szerint a Szovjetunió mintegy 27-28 millió embert veszített a második világháborúban.