Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Németországba is kerülhettek rovarirtóval szennyezett tojások

Csak óvintézkedés

Kiemelték, hogy ez csak óvintézkedés, amivel „érthetőséget és átláthatóságot” szeretnének teremteni. Hozzátették, ettől kezdve csak olyan tojásokat árusít az Aldi, amelyeknél bizonyított, hogy nincsenek a Fipronil rovarirtószerrel szennyezve. Az üzletlánc egyébként már hét eleje óta nem vesz tojást a bezárt holland telepekről.

A cég felhívta a figyelmet arra is, hogy az intézkedés átmenetileg ellátási zavarokhoz vezethet. Christian Meyer, Alsó-Szászország agrárminisztere a ZDF tévécsatornán pénteken azt mondta, a korábban becsült hárommillió tojásnál sokkal több, akár tízmillió is érintett lehet a fertőzésben Németországban.

A csirkehússal is gondok lehetnek

Hangsúlyozta, még nincs jele annak, hogy esetleg csirkehús is fertőzött lehet, de vizsgálják a lehetőségét. Christian Schmidt szövetségi mezőgazdasági miniszter csütörtök este azt mondta, jelenleg már 12 tartomány érintett a fertőzésben, de „ellenőrzés alatt tartják a helyzetet”. A szövetségi kockázatértékelő hivatal (BfR) adatai szerint a vizsgált tojásokban a Fipronil mértéke nem éri el az egészségre veszélyes szintet.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ugyanakkor leszögezték, rovarirtószernek semmi keresnivalója a tojásokban. A holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA szerdán szólította fel az ország lakosságát arra, hogy a Fipronil mérgező rovarirtószer-szennyeződés gyanúja miatt átmenetileg tartózkodjanak a tojás fogyasztásától.

A szennyezés gyanújával 180 tojástermelő telepet zártak be, amelyek közül szerdáig 27 helyen szennyezett tojásokat is találtak. A holland telepek mellett németországi és belgiumi tojásüzemekben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtószerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert.