Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Az elemzők szerint van még szufla az iparban

Emelkedés

A KSH csütörtöki közleménye szerint az ipari termelés júniusban 4,0 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,5 százalékkal emelkedett. Az első fél évben 5,6 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a 4 százalékos növekedés elmarad a piac várakozásaitól, de az ipar összességében kiemelkedően teljesített az első félévben. A rövid távú kilátásokat és a külső gazdasági környezetet is kedvezőnek ítélte, de hozzátette, hogy a munkaerőhiány korlátozhatja a termelés felfutását.

A várakozások alatt

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte, hogy a júniusi bővülés mértéke a várakozások alatt maradt, de a munkanaphatással megtisztított 6,5 százalékos növekedés jelentősebb az előző havi 6,2 százaléknál, 2010 óta pedig már csaknem 30 százalékos az emelkedés.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Hozzátette, a második fél év során lehetnek olyan hónapok, amikor kétszámjegyű is lehet az ipari növekedés. Az elemző az alacsony tavalyi bázis, valamint az új élelmiszeripari, gumiipari és autóakkumulátor-gyártó kapacitások miatt idén 7 százalékos, jövőre pedig – az új autóipari kapacitásoknak köszönhetően – ennél is nagyobb egész éves ipari növekedésre számít a tavalyi mindössze 0,9 és a 2015-ös 7,4 százalékot követően.

Becsatlakoztunk az európai fellendülésbe

Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint a magyarországi ipar az első fél évben képes volt profitálni az európai fellendülésből és a következő hónapokban is folytathatja a bővülést. Hozzátette, hogy az év egészében 5-6 százalék körül alakulhat az ipari termelés növekedési üteme.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője hangsúlyozta, hogy a nyári hónapok növekedése rendszerint mérsékeltebb, az év egészében 6 százalék körül bővülhet az ipar teljesítménye.

Várakozása szerint a növekedés jövőre is folytatódhat, de 2019-re lehet igazán jelentős a járműgyártás felfutásának köszönhetően. A magyarországi ipar teljesítménye széles bázison alapul, mivel a járműgyártás mellett számos ágazat járul hozzá a növekedéshez – tette hozzá.